Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος Νεγάδες Ιωαννίνων
Το Οδοιπορικό
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νεγάδες Ιωαννίνων βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και είναι ένας μεγάλων διαστάσεων, τρισυπόστατος ναός, ο οποίος στεγάζει τρεις Αγίους, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Γεώργιο από όπου έχει πάρει το όνομά του και την Αγία Τριάδα.
Ξεκίνησε να χτίζεται το 1792 και τελείωσε το 1795. Ο ναός έιναι φτιαγμένος από ξύλο καρυδιάς και είναι όλος εικονογραφημένος από Καπεσοβίτες αυτοδίδακτους αγιογράφους. Η εκκλησία αυτή, όπως και όλες σχεδόν οι εκκλησίες, ήταν το θρησκευτικό σχολείο των φτωχών γιατί από τις αγιογραφίες μπορούσαν να δουν την παλαιά και την κενή διαθήκη, τα μαρτύρια των αγίων, τους αγίους με το επάγγελμά τους και πολλές άλλες παραστάσεις.
Το τέμπλο είναι από ξύλο καρυδιάς σε δύο διαστάσεις επιχρυσωμένο, επάνω του έχει 220 εικόνες και είναι από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν. Οι περισσότεροι άγιοι έχουν τα φωτοστέφανά τους ανάγλυφα και επιχρυσωμένα και σε μερικούς τα υποδήματα.
Το επιβλητικό καμπαναριό, εξαγωνικής κάτοψης, με τοξωτά ανοίγματα στο ανώτερο τμήμα του, βρίσκεται στα βορειοανατολικά σε μικρή απόσταση από το ναό.
Ο ναός χρηματοδοτήθηκε από τον ξενιτεμένο έμπορο Χατζημάνθο Γκίνο που κατοικούσε στην Ρουμανία ο οποίος ήταν και τροφοδότης του σουλτανικού στρατού με την ιστορία να λέει ότι όταν τον συνέλαβαν με την κατηγορία ότι καταχράστηκε λεφτά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκανε τάμα όταν αθωωθεί να χτίσει μια εκκλησία στο χωριό του στους Νεγάδες. Τελικά αθωώθηκε και ξεκίνησε να φέρει τον χρυσό στην πατρίδα του, τον φόρτωσε στα μουλάρια, μέσα σε κοφίνια που είχαν μεγάλα καρφιά και για να αποφύγει τους ληστές πετάλωσε τα μουλάρια ανάποδα για να μην φαίνεται ότι πηγαίνει δυτικά.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κόσμημα για την περιοχή αλλά και για όλα τα Ζαγοροχώρια, κάθε επισκέπτης της περιοχής μπορεί να θαυμάσει αυτή την υπέροχη εκκλησία, αρκεί να το ζητήσει από τους ντόπιους να τον ξεναγήσουν.
Διαδρομή
Εικόνες
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Υψόμετρο : 1 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°54'20.9"N 21°42'11.2"E
Google map : 39.905793, 21.703100

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .

Μετά την παραλία του Στομίου, στο τέλος του δρόμου συναντάς το γραφικό λιμανάκι του Στομίου. Μικρό οπως είναι φιλοξενεί τις ψαρόβαρκες των των ντόπιων ψαράδων και είναι πολύ ωραία μια βόλτα το απογευματάκι ή το βραδάκι. 

Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°10'24.2"N 20°33'01.2"E

Google map : 39.173401, 20.550342

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .


Μια απο τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, μεγάλη, καθαρά νερά, οργνωμένη, αρκετά καταστήματα για καφέ, φαγητό, ποτό... Καθαρή θάλασσα με ψιλή άμμο και όχι απότομη.
Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες : 
40°03'37.9"N 22°34'07.9"E

Google map : 40.060517, 22.568858

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .