Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Λιχαδονήσια Εύβοιας
Το Οδοιπορικό
Η γυναίκα του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη από τον σύζυγό της, του έστειλε με τον Λίχα, τον πιστό υπηρέτη του, έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τρελός από τους πόνους, ο Ηρακλής άρπαξε τον άτυχο Λίχα και τον εκσφεντόνισε προς την θάλασσα. Τα κομμάτια του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, σημερινός Κάβος Λιχάδας, τότε ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια και σήμερα τα Λιχαδονήσια είναι ένας ιδανικός προορισμός για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές, εξερευνήσεις και μπάνιο στην απίθανη παραλία της Μονολιάς.
Τα Λιχαδονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων. Η περιοχή λειτουργούσε σαν ηφαίστειο κατά την Τεταρτογενή περίοδο του Καινοζωικού αιώνα της προϊστορίας της γης και ήταν ενωμένη με την χερσόνησο της Λιχάδας, μετά το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού και ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.χ. η περιοχή πήρε την μορφή που βλέπουμε σήμερα.
Τα Λιχαδονήσια αποτελούνται από την Μονολιά, την Μεγάλη Στρογγυλή, την Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βάγια, το Βορήα, το Λιμάνι και άλλους μικρούς σκοπέλους.
Στην Μεγάλη Στρογγυλή υπάρχει φάρος και στην Μονολιά υπάρχει παλιός οικισμός και ένας όρμος που δένουν τα καραβάκια και από εκεί μπορείς να βρεθείς στην μοναδική και απίθανη αμμουδερή παραλία των Λιαχαδονησίων.
Το μοναδικό beach bar που υπάρχει στο νησάκι θα σε βοηθήσει να απολαύσεις τα κρυστάλλινα κρύα καθαρά νερά, τον λαμπρό ήλιο με τον καταγάλανο ουρανό, κάτω από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Μετά το κολύμπι θα πρέπει, με μάσκα, να εξερευνήσεις τις σκουρόχρωμες ηφαιστειακές πέτρες, δεξιά και αριστερά της παραλίας, με προσοχή όμως να μην απομακρυνθείς από την παραλία γιατί εκεί που τελειώνουν τα βράχια υπάρχει ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα. Σε αυτή την θαλάσσια περιοχή συναντιούνται δύο θαλάσσια ρεύματα, το φαινόμενο καλύτερα μπορείς να το δεις από τον Κάβο, απέναντι από το νησάκι, στην μύτη της χερσονήσου.
Τα Λυχαδονήσια τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν γίνει περιζήτητος προορισμός και καταφτάνουν καραβάκια από πολλά σημεία της γύρο περιοχής, όπως τα Καμένα Βούρλα Μώλος Άγιος Κωνσταντίνος, τον Κάβο Λιχάδας, τον Άγιο Γεώργιο Εύβοιας, την Αιδηψό Εύβοιας, την Γλύφα Φθιώτιδας, αλλά και ιδιωτικά σκάφη και οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι θέσεις για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες δεν είναι απεριόριστες, γι’ αυτό το λόγο καλό θα είναι να έχετε καμιά ομπρέλα μαζί σας. Εάν βρίσκεσαι στην Βόρεια Εύβοια μια μονοήμερη εκδρομή στα Λιχαδονήσια είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά να φροντίσεις να φτάσεις στον Κάβο Λιχάδας και από εκεί με το μικρό βαρκάκι "Τα είδα όλα" (τηλ. 6972508181) που διαθέτει το beach bar του νησιού φτάνεις σε 5 λεπτά. Εάν βρίσκεσαι κάπου αλλού η καλύτερη λύση για να βρεθείς στα Λιχαδονήσια είναι να πας στα Καμένα Βούρλα Μώλος Άγιος Κωνσταντίνος, εκεί έχεις δύο επιλογές, υπάρχει καραβάκι του νησιού που σε πάει απέναντι με κόστος 12 ευρώ (τηλ. 6972508181) δεν πληρώνεις ξαπλώστρα και μια ακριβότερη λύση με 20 ευρώ (τηλ. 6977301004) αλλά σε πάει και σε φέρνει όποτε θέλεις, στην διαδρομή σταματάει στο βυθισμένο ναυάγιο, ένα γερμανικό πλοίο μήκους 80 μέτρων από τον πόλεμο του 1940, αν είσαι τυχερός θα δεις και δύο μεσογειακές φώκιες μοναχός που υπάρχουν στην γύρο θαλάσσια περιοχή, να δεις τον παλιό οικισμό που βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού Μονολιά και εκτός από την παραλία στα Λιχαδονήσια μπορεί να σε πάει και στον Κάβο Λιχάδας να κάνεις και εκεί μπάνιο και να φας σε ένα από τα δύο ταβερνάκια που βρίσκονται εκεί.

Στον χάρτη παρακάτω θα δείτε την διαδρομή που κάνει το βαρκάκι από τα Καμένα Βούρλα στα Λιχαδονήσια.
Επίσης δες την διαδρομή : Λιχαδονήσια Ευβοίας - Παραλία Κάβος Λιχάδας, Εύβοια
και την διαδρομή : Παραλία Κάβος Λιχάδας, Εύβοια - Καμένα Βούρλα Φθιώτηδας
Δείτε στο youtube : https://youtu.be/4_XVKHcsZ7o 

Διαδρομή
Εικόνες
image image image image image image image image image image
Video

Μοιραστείτε το:
Υψόμετρο : 1 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°54'20.9"N 21°42'11.2"E
Google map : 39.905793, 21.703100

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .

Μετά την παραλία του Στομίου, στο τέλος του δρόμου συναντάς το γραφικό λιμανάκι του Στομίου. Μικρό οπως είναι φιλοξενεί τις ψαρόβαρκες των των ντόπιων ψαράδων και είναι πολύ ωραία μια βόλτα το απογευματάκι ή το βραδάκι. 

Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°10'24.2"N 20°33'01.2"E

Google map : 39.173401, 20.550342

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .


Μια απο τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, μεγάλη, καθαρά νερά, οργνωμένη, αρκετά καταστήματα για καφέ, φαγητό, ποτό... Καθαρή θάλασσα με ψιλή άμμο και όχι απότομη.
Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες : 
40°03'37.9"N 22°34'07.9"E

Google map : 40.060517, 22.568858

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .