Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας Αρίστης Ιωαννίνων
Το Οδοιπορικό
Η μονή αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται στο χωριό κοντά στη γέφυρα μεταξύ Αρίστης και Πάπιγκου, πάνω σε κάθετο βράχο, δίπλα στην όχθη του ποταμού. Βοϊδομάτη.
Το μοναστήρι αναπτύσσεται πάνω και μέσα στο βράχο σε πολλά επίπεδα τα οποία συγκοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες και καταπακτές. Ο ναός (καθολικό) είναι μονόχωρη βασιλική με τρούλο και σταυρεπίστεγο νάρθηκα στα δυτικά. Ο κυρίως ναός καλύπτεται από μία ημικυλινδρική καμάρα, το Ιερό είναι παράγωγο και τέτοιου είδους νάρθηκα συναντάμε σε μεταβυζαντινούς σταυροειδείς εγγεγραμμένους ναούς. Σύμφωνα με επιγραφή, ο ναός κτίστηκε το 1665 και ιστορήθηκε 8 χρόνια αργότερα, το 1673, από τους ζωγράφους Ιωάννη, Δημήτριο και Γεώργιο.
Ο ναός εσωτερικά επικαλύπτεται από αγιογραφίες, οι οποίες όμως βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Αξιόλογο είναι το τέμπλο του ιερού, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο με πλούσιο φυτικό και ζωϊκό διάκοσμο και φέρει τις Δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας και 15 μικρές εικόνες στο Δωδεκάορτο. Η Μονή είχε στην ιδιοκτησία της μεγάλη περιουσία. Επιχορηγούσε έτσι τα σχολεία της Αρίστης και άλλων τριών κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν εκεί όλο και περισσότεροι μαθητές. Τελικά το 19ο αιώνα, με απόφαση των τούρκικων δικαστηρίων, η μοναστηριακή περιουσία απαλλοτριώνεται. Λεηλατείται και πυρπολείται η Μονή και το 1897 από σεισμό κατέρρευσαν οι ξενώνες της. Σήμερα το μοναστήρι είναι εγκαταλελειμμένο και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Γιορτάζει, περιέργως, της Ζωοδόχου Πηγής (για να μη συμπίπτει με το πανηγύρι της Μονής της Παναγιάς του Βίκου).
Οι πληροφορείες και η φωτό είναι από την πολύ ωραία σελίδα του 6ου Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων http://6dim-ioann.ioa.sch.gr/nomos_mones.htm
Διαδρομή
Εικόνες
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Υψόμετρο : 1 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°54'20.9"N 21°42'11.2"E
Google map : 39.905793, 21.703100

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .

Μετά την παραλία του Στομίου, στο τέλος του δρόμου συναντάς το γραφικό λιμανάκι του Στομίου. Μικρό οπως είναι φιλοξενεί τις ψαρόβαρκες των των ντόπιων ψαράδων και είναι πολύ ωραία μια βόλτα το απογευματάκι ή το βραδάκι. 

Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°10'24.2"N 20°33'01.2"E

Google map : 39.173401, 20.550342

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .


Μια απο τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, μεγάλη, καθαρά νερά, οργνωμένη, αρκετά καταστήματα για καφέ, φαγητό, ποτό... Καθαρή θάλασσα με ψιλή άμμο και όχι απότομη.
Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες : 
40°03'37.9"N 22°34'07.9"E

Google map : 40.060517, 22.568858

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .