Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Μουσείο Ντομάτας Βλυχάδα Σαντορίνης
Το Οδοιπορικό
Στην πίσω μεριά του νησιού της Σαντορίνης υπάρχει ένα μικρό χωριό με το όνομα Βλυχάδα, στο σημείο του νησιού αυτό χρίστηκε το πρώτο εργοστάσιο κονσερβοποίησης τοματοπολτού στα Βαλκάνια. Έφερε εκείνη την εποχή από το εξωτερικό μηχανές και κατάφερε να κρατήσει το όνομα του στην ιστορία. Το εργοστάσιο είναι κοντά στο λιμάνι γιατί ήταν το πιο κοντινό μέρος στα καράβια. Η Βλυχάδα ήταν το πιο παραγωγικό μέρος τομάτας. Το εργοστάσιο δεν είναι πλέον σε λειτουργία αλλά έχει γίνει μουσειακός χώρος με όλες τις μηχανές που χρησιμοποιούσαν τότε. Έχει στηθεί τόσο καλά που μπορείς και βλέπεις όλη τη διαδρομή από την ώρα που φέρναν τις ντομάτες τότε μέχρι την κονσερβοποίηση (παραλαβή – καθάρισμα – ξεφλούδισμα - συμπύκνωση - κονσερβοποίηση) Απέναντι ακριβώς υπάρχουν τρις αποθήκες (παλαιοτέρα τοποθετούσαν εργαλεία εκεί) στα οποία στεγάζονται ανά καιρούς εκθέματα από διαφόρους καλλιτέχνες. Στη Βλυχάδα εκτός από το εργοστάσιο και το λιμανάκι μπορεί κάνεις να κάνει και μπάνιο στη παραλία της.
Η Παραλία της Βλυχάδας στην Σαντορίνη είναι μια τεράστια παραλία που ξεκινάει από το λιμάνι των ψαράδων στον ομώνυμο οικισμό. Αν στην Σελήνη υπήρχαν παραλίες σίγουρα θα είχαν μια παρόμοια μορφή. Στην Βλυχάδα θα βρείτε την ίδια μαύρη άμμο που υπάρχει σε όλες τις παραλίες της Σαντορίνης αλλά την διαφορά την κάνουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί στην πλάτη της παραλίας. Ηφαιστειακή τέφρα, θηραική γη, ελαφρόπετρα και άμμος σχηματίζουν μοναδικά σχήματα σε γήινα χρώματα, σε ένα αέναο παιχνίδι με το νερό και τον αέρα της Σαντορίνης. Από μακρυά μοιάζουν με βράχια ή για την ακρίβεια γλυπτά πάνω σε βράχο. Από κοντά διαπιστώνεις ότι γλύπτης είναι το ηφαίστειο και τα στοιχεία της φύσης που μετασχηματίζουν συνέχεια το εύπλαστο υλικό. Μάλιστα αν φυσάει βλέπεις το τοπίο να μετασχηματίζεται εκεί μπροστά σου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 19.00
Τ: 22860 85147, Ε: info@tomatomuseum.gr
Τιμή εισιτηρίου: 3 € (Εξαιρούνται παιδιά έως 12 ετών)

Ευχαριστούμε την Μαριάννα και την παρέα της για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.

Διαδρομή
Εικόνες
image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Υψόμετρο : 1 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°54'20.9"N 21°42'11.2"E
Google map : 39.905793, 21.703100

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .

Μετά την παραλία του Στομίου, στο τέλος του δρόμου συναντάς το γραφικό λιμανάκι του Στομίου. Μικρό οπως είναι φιλοξενεί τις ψαρόβαρκες των των ντόπιων ψαράδων και είναι πολύ ωραία μια βόλτα το απογευματάκι ή το βραδάκι. 

Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°10'24.2"N 20°33'01.2"E

Google map : 39.173401, 20.550342

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .


Μια απο τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, μεγάλη, καθαρά νερά, οργνωμένη, αρκετά καταστήματα για καφέ, φαγητό, ποτό... Καθαρή θάλασσα με ψιλή άμμο και όχι απότομη.
Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες : 
40°03'37.9"N 22°34'07.9"E

Google map : 40.060517, 22.568858

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .