Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Το τρενάκι του Πηλίου αναχωρεί
Το Οδοιπορικό
Η ιστορία του τρένου και οι μύθοι του Πηλίου σε μια μαγευτική διαδρομή !
10 η ώρα στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων. Το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει δίνοντας το σύνθημα μιας αξέχαστης διαδρομής. Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά!
Μια από τις πιό στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμου (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του “μουτζούρη” όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του.
Από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση απο πλατάνια και πουρνάρια.
Το υψόμετρο που βρίσκεται πια το τρενάκι είναι και το ιδανικό σημείο για την γεμάτη θέα προς τον Παγασητικό και όσο η ταχύτητα των 20 χλμ/ώρα (μέγιστο) που πιάνει ο μουτζούρης, βοηθάει την παράλληλη θέα στις χαράδρες, στις μικρές γαλαρίες και στα γεφύρια, ενώνονται τα κομάτια του υπέροχου πάζλ αυτής της διαδρομής.
Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα, για να συνεχίσει “ξεφυσώντας” και λικνίζοντας τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χλμ. και χρόνου 90 λεπτών.
Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλιών η διαδρομή γεμίζει από εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων. Ξεχωριστό δείγμα , η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα, Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου.
Πλησιάζοντας στις Μηλιές το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, απο το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην ποία βρήσκεται είναι ευθεία.
Ο σταθμός των Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής. Από δώ ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε πριν το 1741, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μια απο τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση.
Η πιο γραφική σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα, θα δεχτεί άλλη μια ευκαιρία θαυμασμού την ίδια ημέρα, με την επιστροφή απο Μηλιές στα Άνω Λεχώνια στις 3 το απόγευμα.
Μυθική διαδρομή
Το τρενάκι του Πηλίου περνάει μέσα απο τις μυθικές διαδρομές των κενταύρων, αλλά και του δωδεκάθεου, αφού το Πήλιο αποτελούσε το βουνό των κενταύρων αλλά και την θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου, κατά τη μυθολογία.
Στις πυκνόφυτες δασώδεις πλαγιές του και συγκεκριμένα εκεί που βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του τρένου, στις Μηλιές, τοποθετούν οι ερευνητές τον τόπο που έγινε ο γάμος του Πηλέα με τη Θέτιδα (γονείς του Αχιλλέα), αλλά το σημείο που ζούσαν οι κένταυροι και όπου έγινε η ξακουστή κενταυρομαχία ανάμεσα στους Κενταύρους και τους Λαπίθες για χάρη της όμορφης Ιπποδάμειας.
Μέσα στη χαράδρα του Ταξιάρχη που στρίβει το τρενάκι για να φτάσει στις Μηλιές,βρίσκεται η σπηλιά του σοφού Κενταύρου Χείρωνα, ο οποίος παρουσιάζεται σε αρκετούς μύθους , με σημαντικότερο ρόλο αυτόν του δασκάλου του Αχιλλέα. Ο Χείρων που ήταν ο θεραπευτής κένταυρος είχε δωρίσει στους γονείς του Αχιλλέα το ακόντιο που αργότερα εκείνος χρησιμοποίησε στον Τρωικό Πόλεμο και θεράπευε τις πληγές που προκαλούσε.
Η σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα βρείσκεται ακριβώς στην ρίζα του βράχου που σήμερα είναι το εξωκλήσι του Ταξιάρχή. Λέγεται ότι απο το εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μονοπάτι που διαπερνά το βουνό και επικοινωνεί με αντίστοιχη σπηλιά στην περιοχή “Μαλάκι¨η ακι ακόμη μακρύτερα , μέχρι το λόφο της γορίτσας στα Ανατολικά της πόλης του Βόλου.
Το τρενάκι έχει την ιστορία του.
Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος - Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στην συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.
Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζορτζιο Ντε Κίρικο , που γεννήθηκε στο Βόλο.
Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδέυει σταθερά τις δημιουργίες του. Σε πολλά έργα του υπάρχει μια μικρή φιγούρα τρένου, συνήθως κρυμμένου πίσω από τοίχους και καμάρες, όπως … και το κρυφό βλέμμα του μικρού παιδιού στα μεγάλα έργα των ενηλίκων.
Πρόσβαση
Άνω Λεχώνια - Μηλιές
Το τρενάκι λειτουργέι απο την Άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με ειδικό πρόγραμμα κυκλοφορίας , με 1 ημερήσιο δρομολόγιο στην ορεινή διαδρομή. Ο συνολικός χρόνος είναι 1 ώρα και 30 λεπτά (με 15 λεπτά στάθμευση για ξεμούδιασμα, καφέ, τσίπουρο, και αναψυκτικά στο γραφικό σταθμό της Άνω Γατζέας).
Η πρόσβαση στο σιδηροδρομικό σταθμό Άνω Λεχωνίων που απέχει 12 χλμ. απο το Βόλο, γίνεται από το δρόμο προς Καλά Νερά, με το λεωφορείο της γραμμής Βόλου - Λεχωνίων - Πλατανιδίων και κάνει στάση 50 μέτρα από το σταθμό. Η πρόσβαση γίνεται με ΙΧ καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης μπροστά στο σταθμό. Υπάρχουν καφέ πινακίδες σήμανσης του σταθμού από τον παρακείμενο οδικό άξονα.
Η οδική πρόσβαση στο σταθμό Μηλεών γίνεται μόνο με ΙΧ και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού, η κατεύθυνση του οποίου σημαίνεται με καφέ πινακίδα από τον οδικό άξονα που οδηγεί στις Μηλιές.
Δρομολόγια - Τιμές
Το τρένο αναχωρεί στις 10:00 από τα Άνω Λεχώνια και στις 15:00 από τις Μηλιές, με ενδιάμεση στάση 15’ στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύσεις. Το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ και 10 ευρώ το παιδικό, για μετάβαση με επιστροφή και για απλή μετάβαση 10 και 6 ευρώ αντίστοιχα. Το τρενάκι διατίθεται για ενοικίαση καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους.
Πληροφορείες για έκδοση εισητηρίων, δρομολόγια και ενοικίαση του τρένου του Πηλίου στο Γραφείο Ταξιδίων Βόλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τηλ/Fax 2421039723.
Πηγές: ΤΡΕΝΟΣΕ & ΟΣΕ
Διαδρομή
Εικόνες
image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Υψόμετρο : 1 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°54'20.9"N 21°42'11.2"E
Google map : 39.905793, 21.703100

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .

Μετά την παραλία του Στομίου, στο τέλος του δρόμου συναντάς το γραφικό λιμανάκι του Στομίου. Μικρό οπως είναι φιλοξενεί τις ψαρόβαρκες των των ντόπιων ψαράδων και είναι πολύ ωραία μια βόλτα το απογευματάκι ή το βραδάκι. 

Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°10'24.2"N 20°33'01.2"E

Google map : 39.173401, 20.550342

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .


Μια απο τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, μεγάλη, καθαρά νερά, οργνωμένη, αρκετά καταστήματα για καφέ, φαγητό, ποτό... Καθαρή θάλασσα με ψιλή άμμο και όχι απότομη.
Υψόμετρο : 0 μ.

Γεωγραφικές συντεταγμένες : 
40°03'37.9"N 22°34'07.9"E

Google map : 40.060517, 22.568858

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .