Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Αγιά Λάρισας
Πρόσβαση
Απέχει από τη Λάρισα 37 χλμ.με αυτοκίνητο από την Αθήνα κινούμενοι στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας βγαίνουμε στην έξοδο 2 προς Αγιά, ενώ ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη κινούμενοι στην εθνική οδό βγαίνουμε στην έξοδο 3 προς Αγιά.

α/α : 1649
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :  
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Διοικητική Διαίρεση :  
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα :  
Λάρισας
Δήμος :  
Αγιάς
Έδρα Δήμου :
  Η Αγιά
Δημοτική Ενότητα :  
ΑΓΙΑΣ
Δημοτική Κοινότητα Αγιάς
Τοπική Κοινότητα :

Οικισμός :
Αγιά (η)

Υψόμετρο :
171 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°43'01.4"N 22°45'15.3"E
Google map : 39.717068, 22.754253

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ
Το χωριό
H Αγιά είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου με πληθυσμό 3027 κατοίκους και βρίσκεται στους πρόποδες του Κισσάβου, σε υψόμετρο 250 μ. στο καταπράσινο Δώτιο πεδίο. Τη διασχίζει ο χείμμαρος Άμυρος που πηγάζει από τις υπώρειες του Κισσάβου.Mε εκκλησίες και πρώην μοναστήρια που χρονολογούνται από το 12ο ως τον 19ο αιώνα όπως η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (πολοιούχου της Αγιάς) (16ου αιώνα), με Συλλογή εικόνων και κειμηλίων από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, της Κοίμησης Θεοτόκου , του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου, η Βυζαντινή Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, του 13ου – 16ου αιώνα, ΒΑ της κωμόπολης που θεμελιώθηκε πάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Δία. Δείγματα της Αγιώτικης αρχιτεκτονικής το Αρχοντικό Αλεξούλη του 19ου αιώνα όπου φυλλάσεται η Βυζαντινή συλλογή Αγιάς , το Αρχοντικό Πετράκη των αρχών του 20ού αιώνα και ο Πύργος Καραβίδα-Καλόγερου, τριόροφο πυργόσπιτο του 1791. Άξιο αναφοράς είναι το πολιτιστικό κέντρο «Χρυσαλλίδα», ένα μεγάλο κτήριο όπου παλιότερα αποθήκευαν τα κουκούλια και η μικρή Αρχαιολογική συλλογή. Στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας καλλιεργούνται γύρω στα 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι η δυναμικότερη σε όλη την επικράτεια.

Πηγές: Δήμος Αγιάς - Βικιπαίδεια
Ιστορία
Η μορφολογία του εδάφους και η ευφορία του τόπου στάθηκαν οι αιτίες της πρώιμης- στους προϊστορικούς χρόνους - κατοίκησης του χώρου της Αγιάς.
Ο προϊστορικός οικισμός της Αγιάς χρονολογείται στην πρώιμη και μέση εποχή του χαλκού. Βρίσκεται στη θέση Κωσταρή, περίπου 1 χλμ. ανατολικά της Αγιάς, 300μ. βορειοδυτικά από το εξωκκλήσι του Αγ. Αθανασίου. Πρόκειται για έναν εμφανή λόφο με ομαλή πρόσβαση από νότο ενώ βόρεια και ανατολικά του διέρχεται το ρεύμα της Περιστεριάς. Αλλεπάλληλοι περίβολοι με ξηρολιθιά, αποτελούν τα όρια των σημερινών χωραφιών και υποβαστάζουν βαθμιδωτά άνδηρα.
Το όνομα Αγιά προήλθε από το Αγυιά (=δρόμος), και παλαιότερα σχετίζονταν με τον Απόλλωνα Αγυιάτη.
Άλλοι συγγραφείς, υποστήριξαν ότι το τοπωνύμιο πρέπει να συναφθεί με την αραβοτουρκική λέξη ajan που σημαίνει κεφαλοχώρι, έδρα των προκρίτων και άλλοι το ετυμολόγησαν από το επίθετο αγία με παράλειψη κάποιου ουσιαστικού. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αναφέρεται από σουηδό περιηγητή του 1779 και τον Ι. Οικονόμου ως Γενιτζέ. Φαίνεται ότι ιδρύθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες της κατάκτησης από τους Τούρκους, αλλά μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα είχε γρήγορα αναπτυχθεί σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, κυρίως χάρη στη σηροτροφία και την βαφή κόκκινων νημάτων. Ήδη, στα τέλη του 18ου αιώνα, αναφέρεται ότι είχε 600 σπίτια. Το θέρος του 1767 λεηλατήθηκε από άτακτα αλβανικά στρατεύματα. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, κάθε εξέγερση στην πόλη -και σε όλη την τότε Θεσσαλομαγνησία- κατεπνίγη ολοκληρωτικά. Το 1878, έγιναν στην περιοχή της Αγιάς, μικροσυμπλοκές μεταξύ των Τούρκων και των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων υπό τους Κώστα Χαρίση, Αχιλλέα Ηρακλείδη και Στάμο Καπέλη και, αμέσως μετά, προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος, βάσει της Συνθήκης του Βερολίνου. Από τα μέσα του 19ου αιώνα είχε αποκτήσει Αλληλοδιδακτικό Σχολείο και Παρθεναγωγείο (στο σημερινό Μεταξοχώρι), ενώ είναι πατρίδα του λόγιου μοναχού Μεθόδιου Ολυμπιώτη.
Σημεία Ενδιαφέροντος
Φαρμακείο
Αγιά Λάρισας
Φαρμακείο
Λαρίσης 7 Αγιά
Φαρμακείο
Αγιά Λάρισας
Photo Gallery
image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια