Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Αμπελάκια Λάρισας
Πρόσβαση
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους "Όσσα", ή "Κίσσαβος" και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Τέμπη, 31 χλμ. από την Λάρισα, 120 από Θεσσαλονίκη και 380 από την Αθήνα.
Βασικές διαδρομές.
1) Αθήνα - Αμπελάκια Απόσταση 381 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 50 λεπτά
2) Θεσσαλονίκη - Αμπελάκια Απόσταση 131 χλμ. - Χρόνος 1 ώρα και 40 λεπτά
3) Ιωάννινα - Αμπελάκια μέσο Καλαμπάκας και Λάρισας Απόσταση 281 - Χρόνος 3 ώρες και 25 λεπτά

α/α : 1824
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα :
Λάρισας
Δήμος :
Τεμπών
Έδρα Δήμου :
Το Μακρυχώρι με ιστορική έδρα τα Αμπελάκια
Δημοτική Ενότητα :
ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Αμπελακίων
Οικισμός :
Αμπελάκια, τα
Υψόμετρο :
388  μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες : 
39°51'12.0"N 22°33'19.0"E
Google map : 39.853343, 22.555275

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ
 
Το χωριό
“Αμπελάκια” το όνομα προέρχεται ή λόγω της ύπαρξης πολλών αμπελιών, την εποχή της καλλιέργειά τους, (έχει διασωθεί μητρώο αμπελιών του έτους 1899) όπου καλλιεργούνταν 1.100 στρέμματα αμπελιών , ή από το Αμφιλάκκια, λόγω των πέντε λάκκων που διασχίζουν ακόμη και σήμερα το χωριό.
Η ίδρυση των Αμπελακίων, ανάγεται στα μέσα του 14ου αιώνα μ.Χ. και είναι ένας από του Θεσσαλικούς οικισμούς της ύστερης Βυζαντινής εποχής.
Στο χωριό υπάρχουν δεκατρείς (13) βρύσες (κρήνες), εντός και εκτός των ορίων του οικισμού. υπάρχουν ερείπια των ισογείων από τρεις (3) προϋπάρχοντες πύργους που χτίστηκαν εντός του οικισμού γύρω στα 1750. υπάρχει το ισόγειο ενός ανεμόμυλου, σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό, ο οποίος καταστράφηκε το έτος 1797, από επιδρομή τουρκαρβανιτών. (ύψος περίπου 2 μέτρα). υπάρχει ένα διώροφο κτίριο το οποίο λειτουργούσε ως εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα, σε χώρο συνολικής επιφάνειας 350 τ.μ., ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Αστερίου Αλεβίζου. (Σώζονται αργαλειοί μέχρι σήμερα). είναι ηλικίας περίπου 150 χρονών και αρχικά ήταν η ιδιόκτητη κατοικία του Αστερίου Αλεβίζου, σώζονται μέχρι και σήμερα τοιχογραφίες και βρίσκεται 50 μέτρα από την πλατεία των Αμπελακίων. Το ισόγειο του κτιρίου παραχωρήθηκε για χρήση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελακίων και για την δημιουργία και λειτουργία εκεί του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αμπελακίων.
Περισσότερες Φωτογραφίες : https://goo.gl/photos/2ZbLdAPoJjqt71By8
Πηγή: http://www.ambelakia.gr/main_gr.php
Ιστορία
Η κωμόπολη των Αμπελακίων, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την ίδρυση το έτος 1778, του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο, με την ονομασία "Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων", που αντικείμενο είχε, την παραγωγή, επεξεργασία, βαφή -από τις ρίζες του φυτού "ριζάρι",- και εμπορία, κόκκινων, άλικων, (δηλ. που δεν ξεβάφουν) νημάτων.

Στα 1780, γνωρίζουμε από το δεύτερο καταστατικό του συνεταιρισμού που σώθηκε, ότι αριθμού σε 6.000 μέλη, εκ των οποίων τα 4.000, δούλευαν στα 24 εργαστήρια, νηματοβαφεία, πλυντήρια, στα Αμπελάκια και τα υπόλοιπα 2.000 δούλευαν στον κάμπο για την καλλιέργεια και παραγωγή των πρώτων υλών, που ήταν το ριζάρι και το βαμβάκι, σε σύνολο περίπου 6.000 κατοίκων, την ίδια περίοδο. Επίσης συνεργαζόταν με άλλα 22 χωριά της περιοχής.

Στη συνέχεια τα βαμμένα νήματα προωθούνταν για πώληση στα 17 υποκαταστήματα του συνεταιρισμού στην Ευρώπη, σε διάφορες πόλεις, όπως Βιέννη, Άμστερνταμ, Αμβούργο, Λονδίνο, Μασσαλία. Λειψία, Βoυδαπέστη, Τεργέστη, Οδησσό, Άνχεν, Ρουέν, Λυών, Δρέσδη, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη κ.α.

Η παιδεία άκμασε και πριν την ίδρυση του συνεταιρισμού, αφού το έτος 1749, ιδρύθηκε και λειτούργησε στα Αμπελάκια το περίφημο "Ελληνομουσείο", στο οποίο δίδαξαν μεγάλοι διδάσκαλοι του γένους ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Ευάγγελος Βούλγαρης, ο Δούκας, ο Σπύρος Ασάνης και πολλοί άλλοι.

Αλλά και μετά το Ελληνομουσείο και με την ευεργετική προσφορά του Αδαμάντιου Θ. Μάνιαρη, χτίστηκε το έτος 1873, η "Μανιάρειος Σχολή", που ήταν εφάμιλλη του πρώτου και ανέδειξε πολλούς και μεγάλους επιστήμονες. Σήμερα σώζονται μόνο ερείπια της σχολής αυτής, ενώ το κτίριο είχε συνολική επιφάνεια περίπου 5.000 τετραγωνικών μέτρων.
Πολιτιστικά
Μουσεία
♦ Αρχοντικό Γεωργίου Σβάρτς (Μαύρου).
Η ιδιόκτητη κατοικία του προέδρου του συνεταιρισμού, που θεμελιώθηκε το έτος 1787 και αποπερατώθηκε το έτος 1798. Το ισόγειο του αρχοντικού xρησιμοποιούνταν για κάποιες λειτουργικές ανάγκες του συνεταιρισμού και το εσωτερικό του είναι περίτεχνα διακοσμημένο και ζωγραφισμένοανάλογα. Έχει τρία πατώματα το κατώι, το μετζοπάτωμα και το ανώι. Από την μακέτα του σπιτιού στο τρίτο πάτωμα γνωρίζουμε ότι χτίστηκε από τον Ιωάννη Ζερμπηνό και ζωγραφίστηκε ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ) από τον Λ. Λόλη.
♦ Εκκλησία Αγίου Γεωργίου.
Χτίστηκε στα τέλη του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα, με αξιόλογες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της καισπάνιες εικόνες με σημαντικότερη αυτή του Αγίου Γεωργίου ένθρονου.
♦ Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αμπελακίων.
Έγινε το έτος 1997 και τα εγκαίνια στις 24-1-1998 οπότε και άρχισε η λειτουργία του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελακίων, αφού διαμορφώθηκαν και αξιοποιήθηκαν χώροι του παλιού εργοστασίου υφαντουργίας του Κληροδοτήματος Αστερίου Αλεβίζου και συνχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Rizari One/Raphael της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φορείς και ιδιωτικές εταιρείες. Στο δεύτερο όροφο εκτίθενται αργαλειοί και άλλα εργαλεία ύφανσης.

Αρχοντικά
Υπάρχουν 17 αρχοντικά, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα και είναι αξιόλογα δείγματα της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με κορυφαίο αυτό του Γεωργίου Σβάρτς, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά. Επίσης ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και ανακατασκευάζεται για να λειτουργήσει Μουσείο του Δημητρίου Σβάρτς.

Βιβλιοθήκες

Υπάρχουν 3 βιβλιοθήκες στα Αμπελάκια:
♦ Βιβλιοθήκη "Μανιαρείου Κληροδοτήματος", η οποία διαθέτει 549 αξιόλογα βιβλία, κυρίως του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα μ.Χ., καθώς χειρόγραφα του 14ου αιώνα μ.Χ.
♦ Κοινοτική Βιβλιοθήκη Αμπελακίων, η οποία διαθέτει 1.200 βιβλία.
♦ Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων, η οποία διαθέτει 200 βιβλία και ιδρύθηκε το 1995.

Επιχειρήσεις
Canoe Kayak
Canoe Kayak Δέλτα Πηνειού
Canoe Kayak Δέλτα Πηνειού
Photo Gallery
image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια