Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Αρίστη Ιωαννίνων
Πρόσβαση
α/α : 178
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρεια Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα :
Ιωαννίνων
Δήμος :
Ζαγορίου
Έδρα Δήμου :
Οι Ασπράγγελοι
Δημοτική Ενότητα :
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Αρίστης
Οικισμός :
Αρίστη, η
Υψόμετρο :
643 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°56'02.0"N 20°40'19.2"E
Google map : 39.933896, 20.672001 

Βασικές οδικές διαδρομές

1) Αθήνα - Αρίστη από Λαμια-Καρδίτσα-Τρίκαλα Απόσταση 494 χλμ. - Χρόνος 6 ώρες και 30 λεπτά
2) Πάτρα - Αρίστη Απόσταση 276 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 5 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Αρίστη Απόσταση 302 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 15 λεπτά
4) Ιωάννινα - Αρίστη Απόσταση 49 χλμ. - Χρόνος 50 λεπτά


Το χωριό
Ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά και σε υψόμετρο 650 μ. η Αρίστη είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά στο Δυτικό Ζαγόρι. Η πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, τα παραδοσιακά καφενεία, τα παλιά αρχοντικά, η παλιά βρύση, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1718, σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.
Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και λιθόστρωτα καλντερίμια σας οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές του οικισμού και σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε. Περπατώντας στα στενά σοκάκια της Αρίστης θα βρείτε και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.
Η Αρίστη βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και αποτελεί την είσοδο στον πυρήνα του Δρυμού. Η βόλτα στο χωριό δεν είναι το μόνο πράγμα που έχεις να κάνεις, πολύ κοντά βρίσκεται η Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας και η φημισμένη γέφυρα της Αρίστης, από εκεί ξεκινάει διαδρομή rafting στο ποταμό Βοιδομάτη αλλά και ένας υπέροχος περίπατος στο πλατανόδασος δίπλα στον ποταμό.
Σε κοντινή απόσταση στο χωριό Βίκος μπορείς να θαυμάσεις το φαράγγι του Βίκου και τις πηγές του Βοιδομάτη και μία επίσκεψη στο χωριό Πάπιγκο είναι απαραίτητη.
Η Αρίστη τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και έχει καταξιωθεί ως ένας δημοφιλείς ορεινός προορισμός. Καλαίσθητα ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, αρχοντικά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο, ξεφυτρώνουν συνέχεια στο χωριό και φροντίζουν για μια ευχάριστη και άνετη διαμονή.
Η Αρίστη αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκδρομές όλο το χρόνο και θα σας μαγνητίσει με το φυσικό της τοπίο, την γραφικότητά της και την καταπληκτική θέα στους γρανιτένιους όγκους της Αστράκας.
Ιστορία
Η Αρίστη πιστεύεται προς δημιουργήθηκε ή, κατά άλλη εκδοχή, πως εμπλουτίστηκε πληθυσμιακά με κατοίκους από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βόπατη και τον Άγιο Μηνά Κατά τον 19ο αιώνα παρατηρήθηκε ισχυρό μεταναστευτικό κύμα από την Αρίστη προς την Σερβία. Η Αρίστη, συγκαταλέγεται χρονικά στα πρώτα των Ζαγοροχωρίων που απέκτησαν σχολείο, το οποίο συντηρούσαν οικονομικά οι εισφορές της γειτονικής μονής Σπηλαιώτισσας. Κατά την οθωμανική απογραφή του 1895, ο πληθυσμός της Αρίστης ανερχόταν σε 899 κατοίκους. Κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, ο οικισμός διέθετε ένα αρρεναγωγείο με 50 μαθητές και ένα παρθεναγωγείο με 40 μαθήτριες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης απογραφής μετά την απελευθέρωση της Αρίστης, ο πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν το1913 σε 574 κατοίκους. Στα πλαίσια του ελληνικού κράτους, ο οικισμός υπήχθη αρχικά στην επαρχία Δωδώνης ενώ το 1997, έπειτα από τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του σχεδίου «Καποδίστριας», συμπεριλήφθηκε στο δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2011, το χωριό υπάγεται στο δήμο Ζαγορίου.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκονται ερείπια οικισμού - φρουρίου της βυζαντινής περιόδου καθώς και η ιερά μονή Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται το 1579.
Πηγή : Βικιπαίδεια
Πολιτιστικά
Το παραδοσιακό πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, μετά το Πάσχα, το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Αύγουστο.
Επιχειρήσεις
Rafting
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Hot Dog
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Kayak-Monoraft
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Πεζοπορία
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Γουρούνες 4x4
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Αθλητικό Κέντρο Rafting Αρίστης
Κατάλυμα
Ξενοδοχείο Ταξιάρχες
Ξενοδοχείο Ταξιάρχες
Photo Gallery
image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια