Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Βραδέτο Ιωαννίνων
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Βραδέτο από Λαμια-Καρδίτσα-Τρίκαλα Απόσταση 496 χλμ. - Χρόνος 6 ώρες και 55 λεπτά
2) Πάτρα - Βραδέτο Απόσταση 278 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 30 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Βραδέτο Απόσταση 304 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 40 λεπτά
4) Ιωάννινα - Βραδέτο Απόσταση 51 χλμ. - Χρόνος 1 ώρα και 15 λεπτά

α/α : 195
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρεια Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα :
Ιωαννίνων
Δήμος :
Ζαγορίου
Έδρα Δήμου :
Οι Ασπράγγελοι
Δημοτική Ενότητα :
ΤΥΜΦΗΣ
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Βραδέτου
Οικισμός :
Βραδέτο, το
Υψόμετρο :
1333 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες : 
39°53'51.1"N 20°46'34.9"E
Google map : 39.897531, 20.776373
 
Το χωριό
Εκεί που τελειώνει ο δρόμος και στο ψηλότερο σημείο του Ζαγορίου, βρίσκετε το χωριό Βραδέτο, σε υψόμετρο 1340 μέτρα. Τα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Η απόλυτη ηρεμία, η επαφή με την φύση, ο καθαρός κρύος αέρας, η απέραντη θέα είναι αυτά που θα σε μαγνητίσουν από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις στο Βραδέτο.
Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί την “Μπελόη” μια τοποθεσία που από εκεί μπορείς να δεις και να θαυμάσεις την μεγαλοπρέπεια της χαράδρας του Βίκου, να πιεις ντόπιο τσίπουρο στο καφενείο του χωριού και να κατέβεις την “σκάλα του Βραδέτου” με τα 1200 σκαλοπάτι και τα 2 πέτρινα γεφύρια και να βρεθείς στο χωριό Καπέσοβο.
Ιστορία
Το Βραδέτο είναι ένας συγκροτημένος οικισμός από το 1616, όπως μαρτυρούν οι γραφές του αειμνήστου Ιωάννη Λαμπρίδη. Κάποιος συνοικισμός από το εύρωστο την εποχή εκείνη Σκαμνέλι, μετεγκαταστάθηκε στην περιοχή αυτή της Τύμφης, ίσως λόγω της μορφολογίας του εδάφους που ευνοούσε την κτηνοτροφία. Αν και το υψόμετρό του το κάνει απόμακρο (1340 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) ο νότιος προσανατολισμός του δεν επιτρέπει μεγάλες χιονοσκεπείς περιόδους, ενώ το «καθυστερημένο» καλοκαίρι επιτρέπει την βόσκηση ως αργά το Οκτώβριο. Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για πάνω από 15 χιλιάδες αιγοπρόβατα αλλά και χωράφια με εξαιρετικής ποιότητας βρίζα και άλλων εσπεριδοειδών. Η ύπαρξη των εγκαταλελειμμένων πια αλωνιών περίπου 15 το αριθμό επιβεβαιώνουν την καλή παραγωγή. Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου «Η γέννηση της Θεοτόκου» χτισμένη πριν από 2+ αιώνες εορτάζει κάθε 8 του Σεπτέμβρη και το τριήμερο πανηγύρι της είναι ονομαστό σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων. Επίσης υπάρχουν οι εκκλησίες: Αγίου Γεωργίου με το κοιμητήριο, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Αθανάσιος πάνω από την Σκάλα
Οι κάτοικοί του αποτελούνταν από γηγενείς Ζαγορίσιους και μετά το 1930 εισήλθαν σε αυτό και οι Σαρακατσάνοι ή Σκηνίτες όπως τους αποκαλούσαν. Η μείξη ήταν «αναπόφευκτη» και έτσι Ζαγορίσιοι και Σαρακατσάνοι «συζούσαν», μεγάλωναν, τρέφονταν, στον ίδιο τόπο. Πολλές τοποθεσίες στο Βραδέτο ειδικότερα στην γεωγραφική περιφέρεια αυτού αναφέρονται για την όμορφη όψη τους και έχουν κάνει γνωστό το Βραδέτο σε όλη την υφήλιο.
Σε αυτό συνέβαλλε τα τελευταία χρόνια και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραδέτου με πρωτεργάτη τον μέχρι πρότινος πρόεδρό του τον Χρηστογούλα Στέφανο, που αν και γαμπρός στο Βραδέτο «αγάπησε» τον τόπο και αφοσιώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά Μέσα από το, πρόσφατα στην συγγραφική κυκλοφορία, βιβλίο του με τίτλο «Βραδέτο, το μπαλκόνι του Ζαγορίου» πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που ενημερώθηκαν για το ξεχωριστό αυτό χωριό χτισμένο στο πουθενά κάπου στην ευρύτερη περιοχή που ονομάζεται Ζαγόρι.
Την πρωτοκαθεδρία σε επισκεψιμότητα έχει η περίτεχνη Σκάλα του Βραδέτου. Το ονομαστό καλντερίμι στην βόρεια πλευρά της Μεζαριάς που χωρίζει το Βραδέτο από το Καπέσοβο. Μια πέτρινη κατασκευή με χρήση της «αυτόχθονης» πέτρας που ξακουστοί μαστόροι έχτισαν και συνέδεσαν τα δύο χωριά! Αποτελούσε την είσοδο και την έξοδο από το Βραδέτο μιας και ο σημερινός δρόμος ανοίχθηκε την δεκαετία του 1970 μετά από πιέσεις κάποιου υψηλά βαθμοφόρου για την εποχή εκείνη στρατιωτικού από το Βραδέτο.
Πηγή : wikipedia.org
Πολιτιστικά
Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου «Η γέννηση της Θεοτόκου» χτισμένη πριν από 2+ αιώνες εορτάζει κάθε 8 του Σεπτέμβρη και το τριήμερο πανηγύρι της είναι ονομαστό σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων. 
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια