Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Φηρά (Θήρα) Σαντορίνης, Κυκλάδες
Πρόσβαση
Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα αποτελεί μαζί με την Ανάφη το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων και έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως. Στη Σαντορίνη υπάρχουν 2 λιμάνια, το ένα βρίσκεται στην πρωτεύουσα, τα Φηρά και το άλλο είναι το λιμάνι του Αθηνιού. Το κύριο λιμάνι είναι ο Αθηνιός, που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που φτάνουν ή αναχωρούν. Το λιμάνι της Θήρας, προσφέρει κυρίως δρομολόγια για κοντινές κρουαζιέρες και εκδρομές στο ηφαίστειο και στη Θηρασία. Ο Αθηνιός απέχει 12 χιλιόμετρα από τα Φηρά και διαθέτει κάποια καφενεία και ένα-δύο mini markets για την εξυπηρέτηση των επιβατών που αποβιβάζονται και επιβιβάζονται στα καράβια της γραμμής. Παρόλα αυτά, σαν οικισμός δεν έχει οργανωθεί. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες από το λιμεναρχείο για τις αναχωρήσεις και αφίξεις πλοίων από και προς το λιμάνι της Σαντορίνης μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα (22860) 24444, 22239.
Για δρομολόγια πλοίων δείτε εδώ
Επίσης μπορείτε να φτάσετε στη Σαντορίνη και αεροπορικώς.

Βασικές οδικές διαδρομές
1) Λιμάνι Σαντορίνης Αθηνιός - Θήρα Απόσταση 9 λχμ.- Χρόνος 20 λεπτά
2) Αεροδρόμιο Σαντορίνης - Θήρα Απόσταση 5 χλμ. - Χρόνος 10 λεπτά
3) Θήρα - Βλυχάδα Απόσταση 11 χλμ. - Χρόνος 20 λεπτά

Ευχαριστούμε την Μαριάννα για τις φωτογραφίες
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο https://www.flickr.com/photos/128373269@N03/sets/72157656046817006

Το χωριό
Τα Φηρά ή Θήρα (πρωτεύουσα της Σαντορίνης) είναι χτισμένα στην άκρη του κάθετου βράχου, του νησιού της Σαντορίνης, 260 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Ο συνδυασμός του θαυμάσιου τοπίου με το ηφαίστειο και την περίφημη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική κάνουν τα Φηρά ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου.
Είναι αλήθεια πως η ανοικοδόμηση, η πολυκοσμία και ο θόρυβος έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπικό χρώμα. Εντούτοις ο περίπατος μέσα στα σοκάκια των Φηρών θα είναι μια μοναδική απόλαυση. Τα λευκά σπίτια με τις καμάρες, οι ταράτσες και τα μπαλκόνια με την υπέροχη θέα, οι θολωτές εκκλησίες, οι ταβέρνες, τα μπαρ και τα μαγαζιά με τη ζωηρή κίνηση θα σας γοητεύσουν.
Το κεντρικό λιμάνι της Σαντορίνης, το Αθηνιό, απέχει από το χωριό 10 χλμ., το αεροδρόμιο ….χλμ. και ο όρμος των Φηρών ή Γιαλός, για τους ντόπιου, τον χωρίζουν 587 πλακόστρωτα σκαλοπάτια, ένα γραφικό καλντερίμι γράφοντας στο βράχο μια ζιγκ-ζαγκ γραμμή, μπορείτε να το ανεβείτε με τα πόδια, με τα γαϊδουράκια ή με το τελεφερίκ. Από τον όρμο των Φηρών το καλοκαίρι ξεκινούν καΐκια για την Παλαιά και Νέα Καμένη και για τη Θηρασιά. Στον όρμο υπάρχουν και τέσσερα ναύδετα για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων.
Τα Φηρά είναι ένας στενόμακρος οικισμός, που ο κύριος άξονας έχει κατεύθυνση από βορρά προς νότο. Είναι χτισμένα στο φρύδι του γκρεμού και περιβάλλονται από δύο δρόμους. Ο δυτικός είναι χτισμένος στον γκρεμό, ενώ ο ανατολικός είναι μεσόγειος και χωρίς καμία θέα. Μέσα στα Φηρά δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της Σαντορίνης, που επιβάλετε να επισκεφτείς, είναι το Μπουντί, όπως λένε οι ντόπιοι, με την απεριόριστη θέα προς τον γκρεμό. Η εκκλησία του Αγίου Μηνά, στο ακρότατο σημείο του βράχου, έχει γίνει κάτι σαν σύμβολο της Σαντορίνης. Μπροστά σου απλώνεται ένα σύμπλεγμα από κάτασπρες ταράτσες, αυλές και σκάλες, ατέλειωτες, όλες άσπρες, που όλο ξεμακραίνουν και όλο χαμηλώνουν, καθώς τα σπίτια που βρίσκονται από κάτω τους ακολουθούν την κατωφέρεια του γκρεμού. Η τελευταία σειρά σπιτιών έχει πια για φόντο τη θάλασσα που βρίσκεται 250 μ. πιο κάτω. Δεξιά, στο βάθος η Θηρασιά και στη μέση της καλντέρας το ηφαίστειο σαν τεράστιο μαυριδερό κουρνιασμένο θαλάσσιο κήτος.
Ένα άλλο σημείο στη Σαντορίνη που για πολλούς είναι το πιο όμορφο και το πιο ρομαντικό είναι η συναρπαστική στροφή Πατσουλί, προσφέρει μια ανυπέρβλητη θέα σε όλο το δρόμο του Γιαλού, στο Λιμανάκι, στις Τρύπες αλλά και την ανάμνηση του παλιού καλού καιρού, τότε που οι γλεντζέδες ανέβαιναν, ξημερώματα, με τα πόδια από τον Γιαλό και τους περίμενε άλλη παρέα στο Πατσουλί και όλοι μαζί τραγουδούσαν. Ώρες ολόκληρες μπορείς να μείνεις στο Πατσουλί να περιμένεις να δύσει ο ήλιος !!
Εκτός από την περιήγηση στο χωριό θα πρέπει να προγραμματίσετε να επισκεφτείτε την Αρχαία Θήρα, την Προϊστορική Πόλη του Ακρωτηρίου, το Μουσείο Ντομάτας στην Βλυχάδα, να κάνετε μπάνιο στην Κόκκινη Παραλία, και στις παραλίες του Μονόλιθου και Καμάρι.
Ιστορία
Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, με Μητρόπολη, γυμνάσιο, λύκειο, τράπεζες, ξενοδοχεία, κέντρο υγείας, πληθώρα καταστημάτων και γκαλερί έργων τέχνης. Η πρωτεύουσα αυτή είναι σχετικά πρόσφατος οικισμός, έχει δεν έχει δύο αιώνων παρελθόν και δημιουργήθηκε όταν οι συνθήκες της ζωής, στα τέλη του 18ου αιώνα, έπαψαν να υποχρεώνουν τους κατοίκους να ζουν σκαρφαλωμένοι σε απρόσιτα σημεία του νησιού. Τότε, το σημαντικότερο καστέλι του νησιού ήταν ο Σκάρος. Οι κάτοικοί του άρχισαν να αναζητούν άλλο τόπο κατοικίας, σε χώρο πιο επίπεδο και με κάποια πρόσβαση στη θάλασσα. Σιγά σιγά ο Σκάρος εγκαταλείφτηκε και δημιουργήθηκε η νέα πρωτεύουσα. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει γύρω από το όνομα των Φηρών. Συνήθως υποστηρίζεται ότι προέρχεται από την αρχαία ονομασία του νησιού, Θήρα. Η εκδοχή αυτή βρίσκει αντίθετους ορισμένους γλωσσολόγους οι οποίοι ετυμολογούν το όνομα Φηρά από το επίθετο πυρρός, που σημαίνει κοκκινωπός, φλογόχρωμος, κιτρινωπός, και έχει δώσει στη νέα γλώσσα το επίθετο φυρρός ή φυρός, που έχει την ίδια σημασία και χρησιμοποιείται σε πολλά νησιώτικα τοπωνύμια.
Πολιτιστικά
Ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις στα Φηρά είναι να επισκεφτείς τα μουσεία του.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών στεγάζει ευρήματα από το νησί της Σαντορίνης. Ώρες λειτουργίας Τρίτη - Κυριακή: 08:00-15:00. Δευτέρα κλειστά, τηλ. 2286022217.
Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Ώρες λειτουργίας Τρίτη - Κυριακή: 08:00-15:00. Δευτέρα κλειστά, τηλ. 2286023217.
Το Μουσείο Γκύζη που στον χώρο του φιλοξενούνται έξι σημαντικές μόνιμες συλλογές. Περισσότερα στο https://www.facebook.com/MegaroGyzi .
Παραδοσιακά πανηγύρια γίνονται στα Φηρά στις 20 Ιουλίου στην εκκλησία του προφήτη Ηλία και στο Φηροστεφάνι ανήμερα του Αγίου Γεωργίου του Σφουγγατά, όπου σερβίρεται το “καμπονοσφουγγάτο”, ένα είδος ομελέτας με “καμπούνες” και άλλα ντόπια υλικά.
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια