Άγιος Προκόπιος Νάξου
.
Παραλία Καλαμίτσι Χαλκιδική
.
Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης
Πρόσβαση
Οι Γούρνες βρίσκονται 15 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο, στην κεντρική οδική αρτηρία προς τον Άγιο Νικόλαο (παλιός εθνικός), μετά το Κοκκίνη Χάνι και πριν τις Γούβες.

Βασικές διαδρομές στην Κρήτη
1) Ηράκλειο - Γούρνες Απόσταση 15 χλμ. - Χρόνος 20 λέπτά 
2) Άγιος Νικόλαος - Γούρνες Απόσταση 50 χλμ. - Χρόνος 50 λέπτά 
3) Χανιά - Γούρνες Απόσταση 154 χλμ. - Χρόνος 2 ώρες και 20 λέπτά 

α/α : 12111
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Κρήτης
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρειας Κρήτης
Περιφερειακή Ενότητα :
Ηρακλείου
Δήμος :
Ηρακλείου
Έδρα Δήμου :
Το Ηράκλειο με ιστορική έδρα η Νέα Αλικαρνασσός
Δημοτική Ενότητα :
Ηρακλείου
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Οικισμός :
Γούρναι, αι
Υψόμετρο :
4 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
35°19'51.3"N 25°16'40.7"E
Google map : 35.330928, 25.277968 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ .

Το χωριό
Οι Γούρνες είναι μεγάλος οικισμός της επαρχίας Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου με 1.814 κατοίκους.  
Βρίσκεται σε υψόμετρο 20 μέτρων, στην κεντρική οδική αρτηρία προς τον Άγιο Νικόλαο. Η γεωργία αποτελεί την κύρια ασχολία. Παράγονται ελαιόλαδο, κρασί, σταφίδα και κηπευτικά.
Στο χωριό βρίσκονται δυο ναοί, ο Άγιος Γεώργιος και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, καθώς επίσης Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο.
Ο οικισμός είναι ευρύτερα γνωστός για τον Θαλασσόκοσμο (Cretaquarium), το μοναδικό ενυδρείο της Κρήτης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Είναι μέρος της πιο τουριστικής παραλιακής περιοχής στην Κρήτη, που ξεκινάει από το Κοκκίνη Χάνι και φτάνει μέχρι τα Μάλια. Θα βρείτε μικρά ξενοδοχεία, όπως επίσης διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι Γούρνες αποτελούσαν ένα μικρό οικισμό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50, οπότε και εγκαταστάθηκε στη περιοχή μία μεγάλη Αμερικάνικη βάση της Αεροπορίας. Λειτούργησε μέχρι το 1993, με αποτέλεσμα μέχρι τότε ο πληθυσμός της περιοχής, λόγω των εργαζομένων στη βάση να φτάσει σταδιακά τις 3.500 άτομα και να αναπτυχθεί η περιοχή. Σήμερα στο χώρο της Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες του δήμου Χερσονήσου, το ΚΕΠ, το μουσικό σχολείο, ο εκθεσιακός χώρος Γουρνών, όπου φιλοξενούνται πολλές αξιόλογες εκθέσεις και το περίφημο ενυδρείο Θαλασσόκοσμος ή “Cretaquarium”, το μεγαλύτερο ενυδρείο στην νότια Ευρώπη.
Κατά μήκος του δρόμου στην παραλία μπορείτε να βρείτε αρκετές μικρές αμμώδεις παραλίες και για φαγητό θα συναντήσετε εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Οι Γούρνες εξυπηρετούνται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ανατολικά και δυτικά, έχοντας άμεση πρόσβαση προς και από το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο, καθώς και πολλά άλλα σημεία στην ακτογραμμή.
Ευχαριστούμε τον φίλο που μας έστειλε το χωριό του
Ιστορία
Στην περιοχή του χωριού η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τα ερείπια ενός μινωικού συνοικισμού. Ειδικότερα, σε ανασκαφές που διενεργήθηκαν από ομάδα με επικεφαλής τον Ιωσήφ Χατζηδάκη ανασκάφηκαν τάφοι που χρονολογούνται από τη Μεσομινωική Εποχή. Μέσα σε αυτούς βρέθηκαν αγγεία, ειδώλια και σφραγίδες. Σε λόφους, κοντά στο σημείο (στα ανατολικά) όπου είχε εγκατασταθεί η Αμερικανική Βάση Γουρνών, βρέθηκαν απολιθώματα θαλασσίων οργανισμών. Ο οικισμός αναγράφεται με την ονομασία Gurnes και με 146 κατοίκους το 1583. H ονομασία αυτή οφείλεται στις γούρνες (urna), δηλαδή δοχεία με νερό για το πότισμα των ζώων
Πολιτιστικά
Στις 12 Ιούλη πανηγύρι στο χωριό με πλούσιο Κρητικό πρόγραμμα με ντόπιους καλυτέχνες.
Photo Gallery
image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Λεβεντοχώρι Ηλείας είναι ένα μικρό χωριό με περίπου 200 μόνιμους κατοίκους. Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του. Το χωριό φημίζεται τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες του όσο και για τις ταβέρνες του. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα του χωριού και να παίξετε εσείς και τα παιδά σας με τα νερά που δε βαθαίνουν απότομα.
Στις παραλίες του μπορείτε να ερωτευτείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απένατι απο το νησί της Ζακύνθου.
Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιόλαδο, καρπούζι, αχλάδια, πατάτα - γλυκοπατάτα, κρασί) και στον τουρισμό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Εντός του χωριού, αλλά και παραθαλάσσια υπάρχουν πανέμορφα καταλύμματα όπου μπορείτε να μείνετε.

facebook: https://www.facebook.com/leventochori
instagram: https://www.instagram.com/leventochorion