Άγιος Προκόπιος Νάξου
.
Παραλία Καλαμίτσι Χαλκιδική
.
Ημεροβίγλι Σαντορίνης, Κυκλάδες
Πρόσβαση
α/α : 11132
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Αιγαίου
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή Ενότητα :
Θήρας
Δήμος :
Θήρας
Έδρα Δήμου :
Η Θήρα (πόλη)
Δημοτική Ενότητα :
Θήρας
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Ημεροβιγλίου
Οικισμός :
Ημεροβίγλι Θήρας, το
Υψόμετρο :
346 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
36°25'59.0"N 25°25'23.6"E
Google map : 36.433051, 25.423222


Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα αποτελεί μαζί με την Ανάφη το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων και έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως. Στη Σαντορίνη υπάρχουν 2 λιμάνια, το ένα βρίσκεται στην πρωτεύουσα, τα Φηρά και το άλλο είναι το λιμάνι του Αθηνιού. Το κύριο λιμάνι είναι ο Αθηνιός, που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που φτάνουν ή αναχωρούν. Το λιμάνι της Θήρας, προσφέρει κυρίως δρομολόγια για κοντινές κρουαζιέρες και εκδρομές στο ηφαίστειο και στη Θηρασία. Ο Αθηνιός απέχει 12 χιλιόμετρα από τα Φηρά και διαθέτει κάποια καφενεία και ένα-δύο mini markets για την εξυπηρέτηση των επιβατών που αποβιβάζονται και επιβιβάζονται στα καράβια της γραμμής. Παρόλα αυτά, σαν οικισμός δεν έχει οργανωθεί. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες από το λιμεναρχείο για τις αναχωρήσεις και αφίξεις πλοίων από και προς το λιμάνι της Σαντορίνης μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα (22860) 24444, 22239.
Για δρομολόγια πλοίων δείτε εδώ
Επίσης μπορείτε να φτάσετε στη Σαντορίνη και αεροπορικώς.

Βασικές οδικές διαδρομές
1) Λιμάνι Σαντορίνης Αθηνιός - Ημεροβίγλι Απόσταση 11 λχμ.- Χρόνος 25 λεπτά
2) Αεροδρόμιο Σαντορίνης - Ημεροβίγλι Απόσταση 8 χλμ. - Χρόνος 15 λεπτά
3) Θήρα - Ημεροβίγλι Απόσταση 2,5 χλμ. - Χρόνος 8 λεπτά

Ευχαριστούμε την Μαριάννα για τις φωτογραφίες
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο https://www.flickr.com/photos/128373269@N03/sets/72157655445038109
Το χωριό
Το Ημεροβίγλι είναι ένα πανέμορφο χωριό που συνδυάζει το κοσμοπολίτικο περιβάλλον με την αρμονία και την ησυχία που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλες περιοχές της Σαντορίνης. Είναι χτισμένο στην πιο προνομιακή θέση της θηραϊκής καλντέρας που βλέπει στο ηφαίστειο και στο βάθος το νησάκι Θηρασιά. Το όνομά του ανάγεται προφανώς στην εποχή των πειρατών : «βίγλα της ημέρας». Πράγματι, η θέση του χωριού στο κέντρο περίπου της καλντέρας και στο υψηλότερο σημείο της, επέτρεπε την εποπτεία όλου αυτού του χώρου, ώστε να ειδοποιούνται έγκαιρα οι κάτοικοι του νησιού σε περίπτωση εμφάνισης πειρατών.
Η εκκλησία του, η Παναγιά η Μαλτέζα, παίρνει το όνομά της από το εικόνισμα, το οποίο, όπως θρυλείτε, βρέθηκε στη θάλασσα κοντά στη Μάλτα.
Διασχίζοντας το χωριό προς τη μεριά της καλντέρας, συναντάμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Σκάρο. Ο Σκάρος εκτός από τον λόφο που είναι σήμερα ήταν κάποτε ένας από τους πέντε σημαντικότερους οικισμούς του νησιού. Σήμερα σώζονται ελάχιστα μόνο ίχνη από τον οικισμό αυτό.
Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς περιπάτους του νησιού είναι να ακολουθήσει κανείς, επάνω στον Σκάρο, το μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης. Κάτασπρο εκκλησάκι, φυτεμένο, πανύψηλα, μέσα στο βράχο, δεσπόζει στο χάος. Βρίσκόμαστε στο μεγαλοπρεπέστερο δημείο του νησιού. Η θέα και το αίσθημα του δέους που σου αποπνέει το τοπίο είναι συγκλονιστικά. Ο περίπατος διαρκεί περίπου μια ώρα.
Από την πλατεία του Ημεροβίγλι ξεκινάνε περιπατητικές διαδρομές όπως στα 2,3χλμ για το χωριό Βουρβουρός και μετά το νεκροταφείο ένα μικρό μονοπάτι με θέα προς την καλντέρα και το οικισμό της Οίας.
Το Ημεροβίγλι έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι και περιορισμοί ως προς τη δόμηση.
Εκτός από την περιήγηση στο χωριό θα πρέπει να προγραμματίσετε να επισκεφτείτε την Αρχαία Θήρα, την Προϊστορική Πόλη του Ακρωτηρίου, το Μουσείο Ντομάτας στην Βλυχάδα, να κάνετε μπάνιο στην Κόκκινη Παραλία, και στις παραλίες του Μονόλιθου και Καμάρι.
Ιστορία
Ο Σκάρος, το παλαιότερο κάστρο ή Επάνω κάστρο ή Ρόκα (βράχος), χτίστηκε στα Ύστερα Βυζαντινά χρόνια, από τον Ενετό Ιάκωβο Βαρότση, στον οποίο παραχωρήθηκε η Σαντορίνη το 1207. Ο Σκάρος ήταν η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον 18ο αιώνα και οι κάτοικοί του ονομάζονταν Καστρινοί. Στο μονοπάτι για τα ερείπια του κάστρου του Σκάρου υπάρχει το παρεκκλήσι Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλισθείς ή Κατηφόρης, επειδή βρίσκεται στον κατήφορο του μονοπατιού. Το παρεκκλήσι αυτό ανακατασκευάστηκε το 1996 και εορτάζει στις 29 Αυγούστου.
Για τον Σκάρο μιλάει ο Γάλλος Ιησουίτης Francois Richard, στο χρονικό του που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1657. Το πιο πολυσέβαστο από όλους το «Κάστρο» που βρισκόταν στον Σκάρο ζούσαν οι δούκες και οι κυβερνήτες του νησιού πριν αυτό υποταχτεί στους Τούρκους. Εκεί βρισκόταν και το δουκικό παλάτι. Τότε, το «Κάστρο» ήταν η έδρα του Λατίνου επισκόπου. Οι πύλες του έκλειναν όταν υπήρχε φόβος εχθρικής εισβολής. Στον βράχο αυτό είχαν χτιστεί 200 σπίτια. Λένε πως στην κορυφή του βράχου υπήρχε μια καμπάνα που ειδοποιούσε τους κατοίκους σε κάθε εμφάνιση κουρσάρικου καραβιού. 
Photo Gallery
image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Λεβεντοχώρι Ηλείας είναι ένα μικρό χωριό με περίπου 200 μόνιμους κατοίκους. Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του. Το χωριό φημίζεται τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες του όσο και για τις ταβέρνες του. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα του χωριού και να παίξετε εσείς και τα παιδά σας με τα νερά που δε βαθαίνουν απότομα.
Στις παραλίες του μπορείτε να ερωτευτείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απένατι απο το νησί της Ζακύνθου.
Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιόλαδο, καρπούζι, αχλάδια, πατάτα - γλυκοπατάτα, κρασί) και στον τουρισμό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Εντός του χωριού, αλλά και παραθαλάσσια υπάρχουν πανέμορφα καταλύμματα όπου μπορείτε να μείνετε.

facebook: https://www.facebook.com/leventochori
instagram: https://www.instagram.com/leventochorion
Οι Ωρεοί είναι κωμόπολη της Βόρειας Εύβοιας. Έχει υψόμετρο 10 μέτρα και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά της Ιστιαίας, στις ακτές του ομώνυμου όρμου στον Δίαυλο Ωρεών.Βικιπαίδεια