Άγιος Προκόπιος Νάξου
.
Παραλία Καλαμίτσι Χαλκιδική
.
Καλλιπεύκη Λάρισας
Πρόσβαση
α/α : 1829
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα :
Λάρισας
Δήμος :
Τεμπών
Έδρα Δήμου :
Το Μακρυχώρι με ιστορική έδρα τα Αμπελάκια
Δημοτική Ενότητα :
ΓΟΝΝΩΝ
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Καλλιπεύκης
Οικισμός :
Καλλιπεύκη, η
Υψόμετρο :
1051  μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°58'01.5"N 22°27'33.1"E
Google map : 39.967076, 22.459207

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .


Το υψηλότερο σημείο του Κάτω Ολύμπου κατέχει η Καλλιπεύκη. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Νομού, κοντά στην πανέμορφη Κοιλάδα των Τεμπών, 58χλμ από τη Λάρισα και 130 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
 Βασικές διαδρομές
1) Αθήνα - Καλλιπεύκη Απόσταση 400 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 15 λεπτά
2) Αθήνα - Καλλιπεύκη από Φάρσαλα Απόσταση 370 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 50 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Καλλιπεύκη Απόσταση 123χλμ. - Χρόνος 1ώρα και 50 λεπτά
4) Ιωάννινα - Καλλιπεύκη από Δεσκάτη και Ελασσόνα Απόσταση 224 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 40 λεπτά (διαδρομή μέσα στο πράσινο)
5) Ιωάννινα - Καλλιπεύκη από Κοζάνη και Σέρβια Απόσταση 257χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 30 λεπτά (μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι από Εγναντία )

Περισσότερες Φωτογραφίες : https://goo.gl/photos/6HYDEze8MhLWguJp7 
Το χωριό
Η Καλλιπεύκη είναι χωριό στα Βορειοανατολικά του Ν. Λάρισας, χτισμένη σε υψόμετρο 1054 μ. Απέχει 58 χλμ. από τη Λάρισα και ανήκει στον Δήμο Τεμπών.
Η παλιά του ονομασία του χωριού πριν 1927 ήταν «Νεζερός», η οποία προέρχεται μάλλον από τη σερβική λέξη "εζερός" (το "ν" είναι ευφωνικό), που σημαίνει "έλος" (λίμνη). Το σημερινό της όνομα το οφείλει στα ωραία πευκοδάση, που την περιβάλλουν.
Στο οροπέδιο της Καλλιπεύκης που τώρα είναι καλλιεργήσιμη έκταση, μέχρι το 1911 ήταν η λίμνη Ασκουρίς που αποξηράνθηκε λόγω της ελονοσίας αλλά και για να δοθούν εκτάσεις για καλλιέργεια στους κατοίκους της Καλλιπεύκης.
Στην πλατεία του χωριού κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει στα ταβερνάκια  που προσφέρουν καφέ, τσιπουράκι με μεζέ, ντόπια κρέατα και να θαυμάσει την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου (1911).
Στην Καλλιπεύκη, ο επισκέπτης, θα θαυμάσει το τοπίο, θα εισπνεύσει καθαρό αέρα, θα χαρεί το δάσος με οξιές, έλατα και πεύκα. Η δασική έκταση είναι βατή από πεζούς και αυτοκίνητα, με χώρους αναψυχής και αποτελεί ένα τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, γάργαρα νερά και διάσπαρτα εξωκλήσια στις πλαγιές και στα ξέφωτα.
Αξιοθέατα η Αγία Τριάδα σε ένα χωμάτινο δρομάκι χωμένη μέσα στο δάσος και η Πατωμένη που η περιγραφή της ως απλός χώρος αναψυχής την αδικεί 2 χλμ. από το χωριό, μέσα σε τοπίο απείρου φυσικού κάλλους με πανύψηλα πεύκα και βρύση με θαυμάσιο κρύο νερό. Το μέρος ενδείκνυται για πικ-νικ, καθώς διαθέτει ψησταριές, τραπεζάκια και παιδική χαρά. Η διαδρομή για την πηγή ‘’Αγία Τριάδα’’ είναι απολαυστική μέσα από αιωνόβιες και πανοραμική θέα.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο χωριό είναι πεζοπορικές και οδικές διαδρομές, ποδηλασία βουνού και αλεξίπτωτο πλαγιάς (παρα-πέντε) & αιωρόπτερο (αετός) περιοχή που προσφέρεται για πτήσεις είναι το κυνηγετικό περίπτερο κοντά στην Καλλιπεύκη, και η θέση «Πέταλο» πάνω από τους Γόννους.
Η Καλλιπεύκη είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου για τις πλούσιες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, για το θαυμάσιο τοπίο, για το δάσος της που αποτελεί τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, γάργαρα νερά και διάσπαρτα εξωκλήσια στις πλαγιές και στα ξέφωτα, η χαρά των μανιταρόφιλων αφού χαρακτηρίζεται ο παράδεισος των μανιταριών το φθινόπωρο, αλλά και για να απολαύσεις το χιονισμένο τοπίο το χειμώνα. 
Ιστορία
Η Καλλιπεύκη ιδρύθηκε κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους και υπήρξε από το 10ο αι μ.Χ. έδρα επισκόπου, εξαρτώμενου από το Μητροπολίτη Λάρισας.
Η Καλλιπεύκη, διατηρούσε επικοινωνία με την υπόλοιπη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Από αρχαιοτάτων χρόνων, το χωριό, αποτελούσε πέρασμα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Ο Ξέρξης είχε περάσει τα πολυάριθμα στρατεύματά του (480 π.Χ.) καθώς και ο ρωμαϊκός στρατός (169 π.Χ. ο ύπατος Μάρκιος Φίλιππος).
Πηγές αναφέρουν ότι λόγω της στρατιωτικής σημασίας θέση του, χρησίμευε ως κρησφύγετο των κλεφτών κατά της τουρκοκρατίας. Επίσης, ήταν το επίκεντρο της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα εναντίον της ξενικής κατοχής του 1941 – 1944.
Στο κατάφυτο ακόμα και σήμερα οροπέδιο στα νότια του χωριού, υπήρχε παλαιότερα η λίμνη Οζερός (Εζερός - Νιζερός), που οι αρχαίοι ονόμαζαν Ασκουρίδα. Πριν από την αποξήρανση της λίμνης, η Καλλιπεύκη ήταν ψαροχώρι και τις τελευταίες δεκαετίες παράγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Η λίμνη βρισκόταν σε υψόμετρο 1006 μ.. Το όνομα της, Ασκυρίς, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ‘’άσκυρος’’, ένα αυτοφυές σπαθόμορφο χόρτο της περιοχής. Επρόκειτο για αβαθή λίμνη με πολλά ψάρια, στο μεγαλύτερο μέρος της είχε πλούσια βλάστηση από καλάμια και νούφαρα, πράγμα που δυσχέραινε την αλιεία και συνεπώς την οικονομική εκμετάλλευση. Αυτός ο λόγος σε συνδυασμό με την έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς και η προστασία των κατοίκων από την ελονοσία, οδήγησαν στην απόφαση αποξήρανσή της στις αρχές του 20ού αιώνα. Έτσι η τεράστια έκταση που άλλοτε την κάλυπταν τα νερά της λίμνης Ασκουρίδας, μεταβλήθηκε σε ένα εύφορο οροπέδιο, στο οποίο καλλιεργούνται φασόλια και οι φημισμένες πατάτες της Καλλιπεύκης.
Πηγές: εφημερίδα Ελευθερία.
Πολιτιστικά
Στην Καλλιπεύκη πραγματοποιούνται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, τριήμερο πανηγύρι στη γιορτή των Αγ. Αποστόλων (29 Ιουνίου) και το αντάμωμα των Καλλιπευκιωτών.
Επίσης τα τελευταία χρόνια, ανά διετία, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου, με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα Φεστιβάλ πραγματοποιούνται αρχές καλοκαιριού με διοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού και Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης), το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» και το Π.Ο.Φ.Α. (Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων Αφήγησης). Όλες οι εκδηλώσεις των Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σε φυσικό περιβάλλον. Διοργανώθηκαν εκτός των άλλων μέσα το δάσος, δραστηριότητες και παιχνίδια, για παιδιά και ενηλίκους.
Videos

Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Λεβεντοχώρι Ηλείας είναι ένα μικρό χωριό με περίπου 200 μόνιμους κατοίκους. Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του. Το χωριό φημίζεται τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες του όσο και για τις ταβέρνες του. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα του χωριού και να παίξετε εσείς και τα παιδά σας με τα νερά που δε βαθαίνουν απότομα.
Στις παραλίες του μπορείτε να ερωτευτείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απένατι απο το νησί της Ζακύνθου.
Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιόλαδο, καρπούζι, αχλάδια, πατάτα - γλυκοπατάτα, κρασί) και στον τουρισμό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Εντός του χωριού, αλλά και παραθαλάσσια υπάρχουν πανέμορφα καταλύμματα όπου μπορείτε να μείνετε.

facebook: https://www.facebook.com/leventochori
instagram: https://www.instagram.com/leventochorion