Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Καψάλι Τρικάλων
Πρόσβαση
Απο Τρικαλα και απο Αρτα.Ακολουθωντας τον επαρχιακο δρομο Τρικαλων-Αρτας.

1) Άρτα - Καψάλι μέσο Πέτα Άρτας  Απόσταση 95 χλμ - Χρόνος 2 ώρες
2) Άρτα - Καψάλι μέσο Γραμμενίτσας Απόσταση 100 χλμ - Χρόνος 2 ώρες και 30 λεπτά
3) Πύλη Τρικάλων - Καψάλι Απόσταση 50 χλμ - Χρόνος 1 ώρα και 20 λεπτά

Το χωριό
ΝΕΑ ΠΕΥΚΗ (ΠΛΟΠ) 50 χλμ. από την Πύλη Τρικάλων , ανατολικά της Μεσοχώρας, συναντούμε σε υψόμετρο 850 μ. την κοινότητα κτηνοτρόφων της Νέας Πεύκης, στην οποία ανήκει και ο οικισμός Καψάλι, 4 χλμ. πιο πάνω.
Το χειμώνα μένουν στην κοινότητα μόλις 25 άνθρωποι και το Καψάλι ερημώνει. Το καλοκαίρι, η Νέα Πεύκη και το Καψάλι ζωντανεύουν και οι 565 κάτοικοί τους γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο, συμμετέχοντας στην αρχή του μήνα στο ποδοσφαιρικό τουρνουά του Ασπροποτάμου και, την ημέρα της γιορτής, με χορό μπροστά στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λαϊκό γλέντι στην εκκλησία και στο καφενείο του χωριού, με ψητά, κλαρίνα και τραγούδι, ενώ γίνεται και η παραδοσιακή «βίζιτα» σε όσους γιορτάζουν.
Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Γέννηση της Θεοτόκου στην ομώνυμη εκκλησία στο Καψάλι, με χορό και γλέντι μετά τη λειτουργία.
Το χωριό βρίσκεται ανάμέσα στα δάση των Γούπατων, της Ιταμίας και του Χατζάκου, όπου καταφεύγουν πέρδικες και λύκοι. Μέσα στο χωριό κυλά το Κακόρεμα, ενώ στην είσοδό του κυλά παραπόταμος του Αχελώου.
Πάνω από το χωριό υψώνονται οι κορυφές Αυγό (2.148 μ.) και Περιβόλι (1.800 μ.), στις οποίες φθάνει κανείς με 5 - 6 και 2 ώρες περπάτημα αντιστοίχως, για να απολαύσει την καταπληκτική θέα της γύρω περιοχής.
Κοντά στη Νέα Πεύκη και προς τη μεριά της εκκλησίας, βρίσκονται οι πηγές Βρυσούλα και Φράξος (1.200 μ.) και το σπήλαιο Αλώνια, ενώ λίγο μακρύτερα προς τα ΒΔ συναντούμε την Κόκκινη Σπηλιά.
Ένας εγκαταλειμμένος νερόμυλος υπάρχει μέσα στο χωριό, στο Αρκουδόρεμα, σε απόσταση 300 μ. από την πλατεία, ενώ αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπίτι του Σακκά. Παλιοί αργαλειοί υπάρχουν σε όλα τα σπίτια.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Γιαούρτι, τσαλαβούτι ή τσαλαφούτι (γάλα βρασμένο με αλάτι) και γαλοτύρι στο καφενείο του χωριού. ΑΓΟΡΑΣΤΕ Γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα από τους παραγωγούς.
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τα Ισιάδια, τα Γούπατα και τα Ψηλά Δένδρα. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα πέστροφας στο ποτάμι. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.
Ιστορία
.
Photo Gallery
image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια