Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Λίμνη Κερκίνη Ν. Σερρών
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές 
1) Αθήνα - Λίμνη Κερκίνη Απόσταση 581 χλμ. - Χρόνος 6 ώρες και 10 λεπτά
2) Θεσσαλονίκη - Λίμνη Κερκίνη Απόσταση 84 χλμ. - Χρόνος 1 ώρες και 15 λεπτά
3) Ιωάννινα - Λίμνη Κερκίνη Απόσταση 341 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 30 λεπτά

Οι φωτογραφίες είναι από τον Αλέξανδρο και τον ευχαριστούμε.
Το χωριό
Νιώστε το αγκάλιασμα της φύσης, κωπηλατώντας ανάμεσα στις άγριες ιτιές του παρυδάτιου δάσους και τα ανθισμένα νούφαρα που στέκουν κατά συστάδες στον υδάτινο καθρέφτη της. Οι «πλάβες», οι χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, θα σας φέρουν σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο, σε ασφαλή όμως απόσταση από τα πουλιά που κουρνιάζουν στις όχθες της. Παρατηρήστε με σεβασμό την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής∙ αφουγκραστείτε τους ήχους της λίμνης∙ περιηγηθείτε στην καταπράσινη φύση και στις χρυσαφένιες καλαμιές. Κατά την περίοδο που τα νερά της λίμνης είναι χαμηλά - δηλαδή από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη - έχετε την επιλογή να κάνετε ιππασία, πεζοπορία και ποδηλατάδα στις όχθες της, ή να ακολουθήσετε off road διαδρομές με τζιπ 4X4.
Γευτείτε την πλούσια ιχθυοπανίδα της λίμνης (χέλια, σαρδέλες, κοκκινόφτερα, τσιρόνια, γριβάδια) στις ταβέρνες της γύρω περιοχής.
Ζήστε την εμπειρία του μοναδικού θεάματος που προσφέρουν οι νεροβούβαλοι - 700 τον αριθμό - μοναδικό είδος στην Ευρώπη, τους οποίους θα συναντήσετε στη περιοχή της Βυρώνειας. Τρυφερό θέαμα προσφέρουν και οι φωλιές των πελαργών, με τα κεφαλάκια των νεοσσών να ξεπροβάλλουν μέσα από τα κλαδιά. Θαυμάστε το υπέροχο πέταγμα των αργυροπελεκάνων να παραδίδουν μαθήματα αεροδυναμικής κάθε φορά πού αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το νερό ή το έδαφος.
Ένας τεχνητός παράδεισος σας περιμένει…
Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 40 χλμ. από την ομώνυμη πρωτεύουσα και περίπου 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Χώρας μας. Tη λίμνη Κερκίνη, έναν από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.
Αυτός ο τεχνητός παράδεισος δημιουργήθηκε από την ανθρώπινη παρέμβαση, όταν το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα, στη περιοχή του Λιθότοπου. Με αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την εποχή, δόθηκε πνοή στον τόπο και στους παραλίμνιους οικισμούς. Λόγω της μεταφοράς και απόθεσης στη λίμνη μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών από τον ποταμό, έγινε επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέου υψηλότερου φράγματος, καθώς επίσης και η ανύψωση και επέκταση των αναχωμάτων. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν το 1982, με αποτέλεσμα την αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης ποσοτήτων νερού για άρδευση και τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πεδιάδας.
Στην ίδια ωστόσο περιοχή προϋπήρχε υγρότοπος και έτσι η λίμνη συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικό πλήθος και αριθμό ειδών, ενώ παραμένει σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πολλών σπάνιων πουλιών.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών- σπάνιων και προστατευμένων - που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που επιστήμονες και ερασιτέχνες απ’ ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή για τις μελέτες τους. Την πλούσια ορνιθοπανίδα συμπληρώνει ένας σημαντικός αριθμός θηλαστικών που βρίσκουν καταφύγιο στα πυκνόφυτα παραποτάμια δάση που στεφανώνουν τη λίμνη.
Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Τόσο η λίμνη όσο και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρονται για έρευνα πεδίου, περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελούν ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

Ιστορία
Η Κερκίνη, στη σημερινή της μορφή, είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932, με την κατασκευή του φράγματος στο Στρυμόνα ποταμό στην περιοχή του Λιθότοπου. Aργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από το Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα..
Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54250-72110 στρέμματα, ανάλογα με την εποχή. Τροφοδοτείται με νερό κυρίως από τον ποταμό Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια.
Στην ίδια ωστόσο περιοχή προϋπήρχε υγρότοπος και έτσι η λίμνη συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικό πλήθος και αριθμό ειδών ενώ παραμένει σημαντικός μεταναστευτικός σταθμών πολλών σπάνιων πουλιών. Είναι μάλιστα μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας όπου εκτρέφονται ακόμη νεροβούβαλοι.
Η Κερκίνη είναι ένας από τους 10 υγρότοπους διεθνούς σημασίας της χώρας μας (υγρότοπος Ραμσάρ) ενώ έχει ενταχθεί και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, καθώς φιλοξενεί είδη και οικοτόπους Κοινοτικής Σημασίας, βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο, κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.
Πολλά, διαφορετικά και υπέροχα είναι τα είδη που συνθέτουν την χλωρίδα γύρω από τη λίμνη Κερκίνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα πλευστόφυτα δηλαδή τα φυτά που επιπλέουν στο νερό, τα ριζόφυτα που απλώνουν τις ρίζες τους στο βυθό και αναπτύσσονται σε αυτό φτάνοντας συχνά μέχρι την επιφάνεια, καθώς και φυτά τυπικά των λιβαδιών και των καλαμιώνων. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κερκίνης ξεχωρίζουν οι πολλές ποικιλίες από νούφαρα όπως τα κίτρινα νούφαρα αλλά και οι μαρσίλεες, τα νεροκάστανα, οι σπιροντέλλες, οι σαλβίνιες κ.ά. Βορειοανατολικά, στις εκβολές του Στρυμόνα, ένα μοναδικό παραποτάμιο δάσος από ιτιές φιλοξενεί πολλά είδη ζώων. Γύρω από τη λίμνη, στα βουνά Μπέλες και Μαυροβούνι, η βλάστηση είναι πυκνή και συντίθεται κυρίως από δρυς, οξιές, γαύρους, φλαμουριές και φουντουκιές. Σε πολλά σημεία της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα αγριολούλουδα που ομορφαίνουν το τοπίο.
Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η λίμνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
Πηγή : www.visitgreece.gr
Οι φωτογραφίες είναι από τον Αλέξανδρο και τον ευχαριστούμε.
Επιχειρήσεις
Κατάλυμα
Ξενώνας Ιχνηλάτης
Ξενώνας Ιχνηλάτης
Ιππασία
Ιχνηλάτης
Ιχνηλάτης
Βαρκάδα
Ιχνηλάτης
Ιχνηλάτης
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια