Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Λίνδος, Ρόδος Δωδεκάνησα
Πρόσβαση
Διαδρομές εντός Ρόδου.
Αεροδρόμιο Ρόδου - Λίνδος Απόσταση 51χλμ. Χρόνος 50 λεπτά.
Λιμάνι Ρόδου - Λίνδος Απόσταση 48χλμ. Χρόνος 50 λεπτά.

Πως θα φτάσετε στην Ρόδο.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Ρόδο, είτε δια θαλάσσης, είτε αεροπορικώς. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά προς το νησί, κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στη Πάτμο, Λέρο, Καλύμνο και Κω και το ταξίδι διαρκεί περίπου 12 ώρες. Διαθέσιμες είναι επίσης ακτοπλοϊκές συνδέσεις με άλλα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, αλλά και με την Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη (η διαδρομή είναι Πειραιάς - Σαντορίνη - Κως - Ρόδος).
Η Blue Star Ferries αναχωρεί από τον Πειραιά κάθε Δευτέρα στις 15:00 έως τις 19:00, Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 19:00, Τετάρτη στις 16:00 και 19:00, Πέμπτη και Σάββατο στις 9:00 και 24:00. Τιμές: 53 € (κατάστρωμα),70 € (καμπίνα). Τηλ: 210/8919800.
Εναλλακτικά, είναι διαθέσιμες καθημερινά, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, με προγραμματισμένες πτήσεις από Αθήνα για Ρόδο και διάρκεια περίπου 40 λεπτά. Από την Ρόδο εκτελούνται επίσης πτήσεις προς Κω, Κάρπαθο, Καστελλόριζο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη (το αεροδρόμιο Μακεδονία εξυπηρετεί και τους ταξιδιώτες στη Χαλκιδική). Με το εξωτερικό η Ρόδος συνδέεται με πλήθος πτήσεων, κυρίως το καλοκαίρι.

Περισσότερες φωτογραφίες : https://goo.gl/photos/NahrvUFLRwp7KRDw8
Το χωριό
Στην Ανατολική ακτή του νησιού της Ρόδου και 56 χλμ. από την πρωτεύουσα βρίσκεται η Λίνδος. Η Λίνδος όπως και η Παλιά Πόλη της Ρόδου ανήκει στα μνημεία που κρίθηκαν διατηρητέα κι έτσι μπόρεσε να κρατήσει το παραδοσιακό της χρώμα.
H Λίνδος είναι οικισμός και αρχαιολογικός τόπος στο ακρωτήριο Κράνα και οι παραλίες όπως και οι αρχαιότητές της, την καθιστούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Πάνω από το σύγχρονο οικισμό δεσπόζει η αρχαία ακρόπολή της, μια φυσική οχυρωματική θέση που αξιοποιήθηκε από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, μετέπειτα από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τέλος, από τους Τούρκους.
Τα γραφικά σοκάκια του οικισμού, οι φιλόξενοι κάτοικοι, τα παραδοσιακά ταβερνάκια, ο άπλετος ήλιος, τα κολπάκια με τα κρυστάλλινα νερά, τις αμμουδερες παραλίες και το ταξίδι στον χρόνο σου προσφέρουν αξέχαστες διακοπές.
Καθημερινά ξένοι και Έλληνες εκδρομείς έρχονται να θαυμάσουν το χωριό και την Ακρόπολη και να κολυμπήσουν στις όμορφες παραλίες.
Η επίσκεψη στην Ακρόπολη της Λίνδου αποτελεί αξέχαστη εμπειρία με τη θέα προς το χωριό, τη θάλασσα, τα δυο λιμάνια και το νησί. Αξίζει η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Λίνδου που βρίσκεται στα δεξιά του λιμανιού. Μερικά μέρη από τις κερκίδες και την ορχήστρα του έχουν διασωθεί, σκαλισμένα καθώς είναι στο βράχο. Δυτικά της Ακρόπολης, στον λόφο Κρανά, υπάρχει το Αρχαίο νεκροταφείο. Οι περισσότεροι τάφοι έχουν καταρρεύσει με το πέρασμα του χρόνου, με την εξαίρεση του οικογενειακού τάφου του Αρχοκράτη, του 2ου π.Χ. αιώνα, του οποίου μόνο το μεσαίο τμήμα έχει καταστραφεί και αποτελεί δείγμα της υπέροχης αρχιτεκτονικής της Λίνδου.
Κατεβαίνοντας από την Ακρόπολη και περιδιαβαίνοντας τα μικρά δρομάκια της πόλης με τα πολλά τουριστικά καταστήματα, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί την εκκλησία της Θεοτόκου κοντά στη πλατεία του χωριού. Χτίστηκε πιθανόν τον 14ο αιώνα, στη θέση παλαιότερης εκκλησίας.
Η Ακρόπολη της Λίνδου.
Η Ακρόπολη είναι ένας σχεδόν τριγωνικός βράχος ύψους 116 μέτρων, με μεγαλύτερο πλάτος και μικρότερο ύψος στο βόρειο τμήμα και ψηλότερος κατά τέσσερα επίπεδα στο νότιο τμήμα. Στην κορυφή της Ακρόπολης δεσπόζουν τα τείχη που χτίστηκαν από τους ιππότες. Τα αρχαία τείχη είχαν πολύ μικρότερο ύψος και δεν έκρυβαν τα κτίρια που βρίσκονταν εντός των τειχών.
Μετά την είσοδο ανεβαίνουμε τη σκάλα που οδηγεί στο πρώτο επίπεδο. Εδώ υπάρχουν τρεις υπόγειες δεξαμενές νερού και αποθήκευσεις σιτηρών της βυζαντινής περιόδου. Στα αριστερά μας η θέα προς τον κόλπο είναι μαγευτική. Υπάρχουν παντού πολλές βάσεις αγαλμάτων με επιγραφές. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά την ελληνιστική περίοδο, υπήρχε το έθιμο να αφιερώνουν οι πλούσιοι επισκέπτες αγάλματα στην θέα Αθηνά. Παρά το μεγάλο αριθμό αγαλμάτων που υπήρχαν εδώ, πολύ λίγα βρέθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στην Ακρόπολη σημαντική είναι η μεγάλη Ελληνιστική Στοά σε σχήμα Π, τα προπύλαια, που ονομάζονταν μερικές φορές ¨σκάλα του ουρανού¨, που πράγματι σου δίνεται η εντύπωση ότι ανεβαίνεις στα σύννεφα. Στην κορυφή στο τέταρτο επίπεδο υπάρχει ο αναστηλωμένος ναός της Λινδίας Αθηνάς.
Ιστορία
Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Λίνδος χτίστηκε από τους Δωριείς μαζί με την Κάμειρο και την Ιαλυσό, τον 12ο π.Χ. αιώνα. Η Ρόδος έστειλε εννέα πλοία στον Τρωικό πόλεμο και μάλλον όλα προέρχονταν από τη Λίνδο. Αυτό το γεγονός δηλώνει ότι, εκέινη την εποχή, η Λίνδος ήταν η πιο ισχυρή πόλη της Ρόδου. Η ανάπτυξή της οφειλόταν στη ναυτική της δύναμη. Τα δύο της λιμάνια και η απόρθητη Ακρόπολη ήταν μοναδικά στη Ρόδο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Λίνδος είχε αποικίες ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. και μονοπωλούσε μεγάλο μέρος του εμπορίου και της ναυτιλίας της Μεσογείου.
Η Λίνδοι ήταν οι πρώτοι που συνέταξαν κώδικα ναυτικού δικαίου, μετέπειτα γνωστό ως ¨Ροδιτικό νόμο¨. Αυτός έγινε αργότερα η βάση του Ρωμαϊκού δικαίου και απόταλεσε τη βάση του σύγχρονου ναυτικού δικαίου. Οι Λίνδιοι ήταν επίσης μεγάλοι γλύπτες. Τα χάλκινα αγάλματα τους ήταν γνωστά για την απαράμιλλη τέχνη τους. Ο γνωστός Κολοσσός της Ρόδου ήταν χάλκινο άγαλμα του Λίνδιου καλλιτέχνη Χάρη. Η πόλη έφτασε σε μεγάλη ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ. κυρίως επί της ηγεμονίας του Κλεόβολου, ο οποίος κυβέρνησε παραπάνω απο 40 χρόνια. Ο Κλεόβουλος θεωρείται ένας απο τους επτά σοφούς της αρχαιότητας κυρίως γιατί υπήρξε ο πρώτος που υποστήριξε την χρηματοδότηση των δημοσίων έργων απο εράνους των πολιτών. Τα χρήματα από αυτούς του εράνους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ναού της Αθήνας, το 550 π.Χ. περίπου, και για το υδραγωγείο που σώζεται σήμερα στην Κράνα και του οποίου τα νερά τρέχουν απο τη βρύση της πλατείας του χωριού. Όταν χτίστηκε η πόλη Ρόδος, το 408 π.Χ. μετοίκησαν αρκετοί κάτοικοι της Λίνδου και το κέντρο γλυπτικής καθώς και τα μεταλλεία μεταφέρθηκαν στη νέα πόλη. Η Λίνδος όμως παρέμεινε κέντρο του θαλάσσιου εμπορίου. Η ανάπτυξη του ατμοπλοίου συνετέλεσε στην πλήρη παρακμή του λιμανιού που είχε ήδη αρχίσει απο τον 18ο αιώνα, με την ίδρυση άλλων εμπορικών σταθμών.
Το 1522, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη που είχαν τον έλεγχο του εμπορίου, εγκατέλειψαν το νησί και οι Τούρκοι που ήρθαν αμέσως μετά, επέτρεψαν στους Λίνδιους να οργανώσουν το εμπόριο και τη ναυτιλία όπως αυτοί ήθελαν. Το χωριό σήμερα εχει πολλά σπίτια του 16ου,17ου και 18ου αιώνα, γνωστά ως ¨σπίτια των καπεταναίων¨. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή τους είναι μοναδική στον ελλαδικό χώρο. Μέχρι πρόσφατα, τα σπίτια αυτά ήταν εγκατελειμμένα αλλά με την εισροή κεφαλαίων απο τον τουρισμό, οι ντόπιοι μπόρεσαν να τα ανακαινίσουν υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής εταιρείας, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο παραδοσιακός ρυθμός του οικισμού.
Photo Gallery
image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια