Παραλία Καλαμίτσι Χαλκιδική
.
Άγιος Προκόπιος Νάξου
.
Μεγαλόβρυσο Λάρισας
Πρόσβαση
α/α : 1655
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα :
Λάρισας
Δήμος :
Αγιάς
Έδρα Δήμου :
Η Αγιά
Δημοτική Ενότητα :
ΑΓΙΑΣ
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου
Οικισμός :
Μεγαλόβρυσον, το
Υψόμετρο :
584  μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°44'15.4"N 22°45'10.0"E
Google map : 39.737625, 22.752774

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ

Το χωριό
Το Μεγαλόβρυσο (παλιότερη ονομασία Νιβόλιανη = ουράνια πόλη στα σλαβικά) έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και τα σπίτια του (χτισμένα από ντόπιους και Ηπειρώτες μαστόρους) χαρακτηρίζονται από την ομοιομορφία ως προς το χρώμα τους. Το χωρίο είναι χτισμένο πάνω σε δύο λοφοσειρές, σκαρφαλωμένο σε υψ. 600 μ. στις ΒΑ. πλαγιές της Όσσας, 7 χλμ. από την Αγια και 14χλμ. από τον Αγιόκαμπο. Οι 437 κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, τη δενδροκομία και την κτηνοτροφία. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγιάς. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την δενδροκομία και την κτηνοτροφία. Η βρύση "Μεσοχώρι" κοσμεί το χωριό, ενώ η πηγή "Μεγάλη Βρύση" που το υδρεύει και το αρδεύει, θα αποζημιώσει τον επισκέπτη που έχει πρόσβαση τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο.
Η θέα από τη θέση "Καραούλι, 200μ έξω από το χωριό προσφέρει επαφή με παρθένα κυριολεκτικά φύση. Από το χωριό έχετε θέα στο Αιγαίο, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, τον Θεσσαλικό κάμπο, τις Σποράδες και με καθαρή ατμόσφαιρα την Χερσόνησο του Άθω.Aξίζει να επισκεφθείτε την Μονή της Παναγιάς (Κοιμήσεως Θεοτόκου). Είναι μοναστήρι της βυζαντινής εποχής, χωρίς μοναχούς σήμερα.Το καθολικό είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πεσσοστοιχίες, νάρθηκα και εξωτερική στοά, κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1639 και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, όπως δείχνει η τοιχοδομία του.
Το χωριό δεν έχει υποδομή για να μείνετε.
Ιστορία
Η χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν είναι γνωστή, όμως μπορούμε να την αναζητήσουμε μεταξύ 11ου-13ου αι. Το Μεγαλόβρυσο, όπως πολλά μέρη της Ελλάδος γνώρισε δόξες και καταστροφές. Κι ανατρέχουμε στο βιβλίο του Κορδάτου:
«Πιο πάνω από τον Αγιόκαμπο σε ένα οροπέδιο που σχηματίζει μια βουνοκορφή του Κισσάβου είναι το χωριό Νεβόλιανη που στα τελευταία χρόνια μετονομάστηκε Μεγαλόβρυσο. Βρίσκεται μίαν ώρα μακριά από την Αγιά κι έχει ωραία θέα. Βλέπει κανείς από τη Νεβόλιανη το Αιγαίο κι ένα κομμάτι του Ποριού. Εχει νερά τρεχούμενα και τα παλιά σπίτια του μαρτυρούν πως στο μέρος αυτό παλαιότερα ήταν ένα μεγάλο χωριό, ίσως το πρώτο χωριό της σημερινής περιοχής της Αγιάς. Είχε ακουστά χαλκοματάδικα και υφαντουργεία. Οι Αγιώτες για πολλά χρόνια που η Αγιά ήταν ακόμα μικρό χωριό, πλήρωναν φόρο στους Νεβολιανώτες και τον φόρο αυτό τον λέγανε κανίσκια, ονομασία φράγκικη»ξίζει να επισκεφθείτε την Μονή της Παναγιάς (Κοιμήσεως Θεοτόκου). 
Photo Gallery
image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Ο Άγιος Προκόπιος είναι δυτικό παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Νάξου με 96 κατοίκους. Βρίσκεται 5 χλμ. νότια της Χώρας Νάξου, στο μυχό του ομώνυμου και μεγαλύτερου όρμου της Νήσου, στον όρμο του Αγίου Προκόπη.
Διοικητικά υπάγεται στη δημοτική κοινότητα του Αγερσανίου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Νάξου με την ομώνυμη φημισμένη παραλία του.
Η παραλία του Αγίου Προκοπίου, συνέχεια της οποίας, (νότια), είναι η ξακουστή παραλία της Αγίας Άννας, θεωρείται η τρίτη καλλίτερη της Ελλάδας, ενώ περιλαμβάνεται στις δέκα καλλίτερες της Ευρώπης με το χαρακτηριστικό γνώρισμα τη σπυρωτή λευκή άμμο που καταλήγει εσωτερικά σε μιά ζώνη από αμμόλοφους. Η καθαρότητα της θάλασσας παρουσιάζει ένα θαυμάσιο κλιμακωτό χρωματισμό του όρμου από γαλαζοπράσινο σε γαλάζιο και βαθύ μπλε. Έχει μήκος 2 χλμ.
Πηγή : wikipedia

Ο Μπράλος είναι χωριό του δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, του νομού Φθιώτιδας! Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Μπράλος έχει 114 κατοίκους, ενώ η τοπική κοινότητα Μπράλου, η οποία περιλαμβάνει επίσης του οικισμούς Άνω Μπράλος και Σταθμός έχει 280 κατοίκους. Είναι κτισμένος στους πρόποδες του Καλλιδρόμου, σε υψόμετρο 530 μέτρων. Βρίσκεται στα όρια του δήμου Αμφικλείας. Η τοπική κοινότητα Μπράλου χωρίζεται σε τρεις οικισμούς με τον κάτω Μπράλο να είναι ο πιο παλιός οικισμός από τους τρεις. Εκεί ήταν το μέρος που πρωτοκτίστηκε ο Μπράλος. Όμως εξαιτίας καθιζήσεων το χωριό μετακινήθηκε βορειότερα. Οι κάτοικοί που μετακινήθηκαν έφτιαξαν τον άνω Μπράλλο, σε υψόμετρο 600. Οι δύο οικισμοί πλέον δεν διαχωρίζονται. Το τρίτο κομμάτι του Μπράλου είναι ο σταθμός του Μπράλου που απέχει 3 χιλιόμετρα από τους άλλους δύο οικισμούς. Είναι κτισμένος στις όχθες του ποταμού Κηφισού και υπάρχει εκεί ο ομώνυμος σιδηροδρομικός σταθμός από το 1904. www.mpralos.online