Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Μεγαλόβρυσο Λάρισας
Πρόσβαση
α/α : 1655
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα :
Λάρισας
Δήμος :
Αγιάς
Έδρα Δήμου :
Η Αγιά
Δημοτική Ενότητα :
ΑΓΙΑΣ
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου
Οικισμός :
Μεγαλόβρυσον, το
Υψόμετρο :
584  μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°44'15.4"N 22°45'10.0"E
Google map : 39.737625, 22.752774

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ

Το χωριό
Το Μεγαλόβρυσο (παλιότερη ονομασία Νιβόλιανη = ουράνια πόλη στα σλαβικά) έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και τα σπίτια του (χτισμένα από ντόπιους και Ηπειρώτες μαστόρους) χαρακτηρίζονται από την ομοιομορφία ως προς το χρώμα τους. Το χωρίο είναι χτισμένο πάνω σε δύο λοφοσειρές, σκαρφαλωμένο σε υψ. 600 μ. στις ΒΑ. πλαγιές της Όσσας, 7 χλμ. από την Αγια και 14χλμ. από τον Αγιόκαμπο. Οι 437 κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, τη δενδροκομία και την κτηνοτροφία. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγιάς. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την δενδροκομία και την κτηνοτροφία. Η βρύση "Μεσοχώρι" κοσμεί το χωριό, ενώ η πηγή "Μεγάλη Βρύση" που το υδρεύει και το αρδεύει, θα αποζημιώσει τον επισκέπτη που έχει πρόσβαση τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο.
Η θέα από τη θέση "Καραούλι, 200μ έξω από το χωριό προσφέρει επαφή με παρθένα κυριολεκτικά φύση. Από το χωριό έχετε θέα στο Αιγαίο, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, τον Θεσσαλικό κάμπο, τις Σποράδες και με καθαρή ατμόσφαιρα την Χερσόνησο του Άθω.Aξίζει να επισκεφθείτε την Μονή της Παναγιάς (Κοιμήσεως Θεοτόκου). Είναι μοναστήρι της βυζαντινής εποχής, χωρίς μοναχούς σήμερα.Το καθολικό είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πεσσοστοιχίες, νάρθηκα και εξωτερική στοά, κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1639 και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, όπως δείχνει η τοιχοδομία του.
Το χωριό δεν έχει υποδομή για να μείνετε.
Ιστορία
Η χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν είναι γνωστή, όμως μπορούμε να την αναζητήσουμε μεταξύ 11ου-13ου αι. Το Μεγαλόβρυσο, όπως πολλά μέρη της Ελλάδος γνώρισε δόξες και καταστροφές. Κι ανατρέχουμε στο βιβλίο του Κορδάτου:
«Πιο πάνω από τον Αγιόκαμπο σε ένα οροπέδιο που σχηματίζει μια βουνοκορφή του Κισσάβου είναι το χωριό Νεβόλιανη που στα τελευταία χρόνια μετονομάστηκε Μεγαλόβρυσο. Βρίσκεται μίαν ώρα μακριά από την Αγιά κι έχει ωραία θέα. Βλέπει κανείς από τη Νεβόλιανη το Αιγαίο κι ένα κομμάτι του Ποριού. Εχει νερά τρεχούμενα και τα παλιά σπίτια του μαρτυρούν πως στο μέρος αυτό παλαιότερα ήταν ένα μεγάλο χωριό, ίσως το πρώτο χωριό της σημερινής περιοχής της Αγιάς. Είχε ακουστά χαλκοματάδικα και υφαντουργεία. Οι Αγιώτες για πολλά χρόνια που η Αγιά ήταν ακόμα μικρό χωριό, πλήρωναν φόρο στους Νεβολιανώτες και τον φόρο αυτό τον λέγανε κανίσκια, ονομασία φράγκικη»ξίζει να επισκεφθείτε την Μονή της Παναγιάς (Κοιμήσεως Θεοτόκου). 
Photo Gallery
image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια