Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Μελιβοία Λάρισας
Πρόσβαση
Με ΙΧ αυτοκίνητο από την Αθήνα κινούμενοι στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας βγαίνουμε στην έξοδο 2 προς Αγιά, ενώ ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη κινούμενοι στην εθνική οδό βγαίνουμε στην έξοδο 3 προς Αγιά, στην συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την Αγιά και κατόπιν ακολουθώντας τη σήμανση στο ύψος του Κέντρου Υγείας της Αγιάς προς την Μελιβοία.Μια άλλη εναλλακτική πρόταση πρόσβασης από τη Θεσσαλονίκη είναι πριν από τα Τέμπη να στρίψουμε στη διασταύρωση προς Δήμο Ευρυμενών (Ομόλιο - Στόμιο) και κατόπιν προς τους παραλιακούς οικισμούς όπου υπάρχει προσβαση από τη Βελίκα προς Μελιβοία ή από Σωτηρίτσα - Άνω Σωτηρίτσα.

Περισσότερες Φωτογραφίες ΕΔΩ .


Το χωριό
Το χωριό, χτισμένο στις παρυφές της Όσσας με πληθυσμό 805 κατοίκους, όπου σπίτια πέτρινα παλιά ή αναπαλαιωμένα ή πρόσφατα δεν είναι αποτέλεσμα μιας κάποιας αρχιτεκτονικής ομοιομορφίας αλλά συνθέτουν έναν πίνακα πολυμορφίας. Στην πλατεία του χωριού δίπλα από το σχολείο περιποιημένες ταβέρνες σε πέτρα και ξύλο προσφέρουν τα πάντα από καφέ μέχρι φαγητό. Από τα αξιοθέατα του χωριού Βυζαντινές αλλά και νεότερες εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (1800), της Αγ. Παρασκευής, του Προφ. Ηλία, της Αγ. Κυριακής και του Αγ. Θωμά.Το χωριό πανηγυρίζει στις 8 Μαίου, στις 30 Ιουνίου, στις 26 Ιουλίου και του Αγ. Θωμά.Καθώς την αφήνεις πίσω σου την βλέπεις την Μελιβοία αραχτή, ξαπλωμένη στο βουνό σαν καθισμένη σε σαιζ λονγκ να λιάζεται και να απολαμβάνει τη θέα του Αιγαίου.

Πηγές: Δήμος Αγιάς - larissa-beach.gr
Ιστορία
Η Αρχαία Μελίβοια, περίφημη πόλη της αρχαίας Μαγνησίας, αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο ως πατρίδα του ήρωα Φιλοκτήτη, γιου του βασιλιά Ποίαντα και της Δημώνασσας, ο οποίος έλαβε μέρος στην τρωική εκστρατεία με επτά πλοία. Ο Φιλοκτήτης, σύμφωνα με τον Όμηρο, βασίλευε στη Μηθώνη, την Ολιζώνα, τη Θαυμακία και τη Μελίβοια.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια, μάλλον της αρχαίας Μελίβοιας, λίγο μακρύτερα από το σημερινό χωριό, πάνω από το σημερινό λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Η Μελιβοία αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, όταν το 480 π.Χ. στα παράλια της Μελίβοιας εκβράστηκαν τα συντρίμμια του στόλου του Ξέρξη, που καταστράφηκε στα βράχια της Σηπιάδας ακτής, μετά τη ναυαχία στο Αρτεμίσιο.Η δε Μελίβοια είναι πασίγνωστη, για όλο το διάστημα της ύπαρξής της, τόσο για τα σπουδαία κρασιά που παράγει, όσο και για τη βαφική πορφύρα της. Αμφορείς έχουν βρεθεί σε πολλά μέρη πέριξ της Μεσογείου, το ίδιο και νομίσματα της πόλης, γεγονότα που μαρτυρούν τις πλούσιες εμπορικές της σχέσεις.
Επίσημα, σύμφωνα με τα Οθωμανικά κατάστιχα, ο σημερινός οικισμός φαίνεται να ιδρύεται μετά το 1425 και πριν το 1455 μ.Χ. με το όνομα Θανάτου, μετά από συνένωση των κατοίκων μικρών και μεγάλων οικισμών της γύρω περιοχής, που σύμφωνα με την παράδοση επέζησαν μεγάλης επιδημίας πανούκλας (Παλιοχώρι, Άλλη Χώρα, Μαλάτη κ.α.). Έκτοτε, το χωριό υπάρχει στη σημερινή θέση του αδιάλειπτα. Το παλιότερο όνομα του χωριού ήταν Αθανάτη λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι ανά τους αιώνες.
Σε Μελιβοία μετονομάστηκε το 1920.
Videos

Επιχειρήσεις
River Trekking
River Trekking Μελιβοία
River Trekking Μελιβοία
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια