Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Μεταξοχώρι Λάρισας
Πρόσβαση
Υψόμετρο : 266 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°43'30.9"N 22°44'30.4"E
Google map : 39.725235, 22.741790

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ

Το χωριό
Το Μεταξοχώρι (Ρέτσιανη), ανήκει στον δήμο Αγιάς Λάρισας. Απέχει από την Λάρισα 37 χλμ. και βρίσκεται ανατολικά του νομού Λάρισας στους πρόποδες του Κισσάβου ως το Μαυροβούνι.
Το Μεταξοχώρι είναι γνωστό για την παραγωγή μεταξιού και ένας από τους πέντε παραδοσιακούς οικισμούς του νομού Λάρισας. Στην περιοχή βρέθηκαν επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και ελληνιστικά χρόνια.
Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια μήλου και κερασιού και σε μικρότερες εκτάσεις καλλιεργείται η αχλαδιά, η φουντουκιά, η ελιά, η ροδακινιά κ.λ.π. Υδρεύεται και αρδεύεται από την πηγή «Κρυονέρι», που βρίσκεται μέσα στο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με βαθύσκιωτα πλατάνια.
Στο χωριό ρέει ο ποταμός Άμυρος, που ξεκινάει από τον Κίσσαβο και χύνεται στην λίμνη Κάρλα. Το χωριό χωρίζεται στα δυο με μικρό ρέμα και ένα μικρό γεφυράκι ενώνει τα δύο τμήματα του στο ύψος της πλατείας.
Πηγή ζωής για την περιοχή αποτελούν τα δάση που περιβάλλουν τον οικισμό. Με αρκετά παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά τα περισσότερα, με πλούσια ιστορία και παράδοση. Αποκαλείται πια και το «χωριό των καλλιτεχνών» γιατί πολλοί καλλιτέχνες το επισκέπτονται ή έχουν σπίτι.
Τέλος στο Μεταξοχώρι στεγάζεται το Γενικό Αρχείο του Κράτους (Γ.Α.Κ.)- Τοπικό Αρχείο Αγιάς το οποίο στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο.
Πηγή : Δήμος Αγιάς
Ιστορία
Η γόνιμη γη και τα άφθονα νερά στάθηκαν οι αιτίες της πρώιμης-στους προϊστορικούς χρόνους-κατοίκισης του χώρου της επαρχίας Αγιάς. Κατά τον αρχαιολόγο κ. Γ. Τουφεξή, ο προϊστορικός οικισμός της Αγιάς χρονολογείται στην πρώιμη και μέση εποχή του χαλκού...περισσότερα στο ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Δραστηριότητες
  1. Το παλιό υδραγωγείο όπου σώζεται ενα τμήμα του (8 καμάρες)
  2. Εκκλησίες από τον 17ο αιώνα
  3. Παλιά αρχοντικά
  4. Το παλιό παρθεναγωγείο - πατρικό του Ιερόθεου Κακκάλη, επίσκοπου Θαυμακού, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Μεταξοχωρίου, διαθέτει αίθουσα διαλέξεων και χώρο που λειτουργεί σαν Μουσείο Εκκλησιαστικής και Λαϊκής Τέχνης.
  5. Μονοπάτη Μεγαλόβρυσο - Αγιά. Το περπάτημα στο εύκολο και σηματοδοτημένο μονοπάτι διαρκεί περίπου μία ώρα (ρωτήστε στην Αγιά για την είσοδό του). Είναι καταπράσινο και υπάρχει ειδική σήμανση σε συγκεκριμένα είδη φυτών.
  6. Τοποθεσίες με εξαιρετική θέα προς τον κάμπο της Αγιάς είναι ο Προφήτης Ηλίας και ο Αι Στάθης.
Επιχειρήσεις
Κατάλυμα
Ξενώνας Σουλιώτη
Ξενώνας Σουλιώτη
Photo Gallery
image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια