Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Νεγάδες Ιωαννίνων
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Νεγάδες από Λαμια-Καρδίτσα-Τρίκαλα Απόσταση 466 χλμ. - Χρόνος 6 ώρες και 30 λεπτά
2) Πάτρα - Νεγάδες Απόσταση 273 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 15 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Νεγάδες Απόσταση 274 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 15 λεπτά
4) Ιωάννινα - Νεγάδες Απόσταση 46 χλμ. - Χρόνος 1 ώρα


Το χωριό
Σε υψόμετρο 1060 μ. στην κατάφυτη πλαγιά από δρύς ενός λόφου και σε απόλυτη αρμονία της φύσης με τον πολιτισμό, το χωριό Νεγάδες είναι ένα από τα πιο παλιά αρχοντοχώρια του Ζαγορίου. Ακόμη και σήμερα τα παλιά κτήρια, τα αρχοντικά σπίτια και η φημισμένη τρίκλιτη, μοναδική στα Βαλκάνια, εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μαρτυρούν μια περασμένη εποχή πολιτισμικής ανάπτυξης.
Οι 10 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αναπολούν την εποχή που το χωριό τους ξεπερνούσε σε πληθυσμό, πριν απελευθερωθούν τα Γιάννενα, οι ντόπιοι ασχολούνταν με το εμπόριο και με την βοήθεια των ξενιτεμένων κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανέπτυξαν έναν αξιόλογο πολιτισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτό χωριό δεν μπόρεσαν να προσφυήσουν Σαρακατσάνοι και Βλάχοι και ήταν τόσο δυνατή η εντοπιότητα που οι γαμπροί από άλλα χωριά έπαιρναν το επώνυμο της γυναίκας.
Στους Νεγάδες θα βρεις την απόλυτη ηρεμία, την επαφή με την φύση, τον καλό ύπνο, το καλό φαγητό, το νερό από πηγές, αλλά και όλες τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στα Ζαγοροχώρια.
Ιστορία
Το χωριό ήταν συγκροτημένος οικισμός από το 1312, γνώρισε σημαντική πληθυσμιακή αύξηση. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανέπτυξε έναν αξιόλογο πολιτισμό και ανέδειξε πολλούς ευεργέτες που πρόκοψαν στην Μολδαβία, τη Βλαχιά ,την Αυστρία και τη Ρωσία.
Πολιτιστικά
Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.
Επιχειρήσεις
Κατάλυμα
Ξενοδοχείο Δρυάδες
Ξενοδοχείο Δρυάδες
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια