Παραλία Καλαμίτσι Χαλκιδική
.
Άγιος Προκόπιος Νάξου
.
Παλαιοί Πόροι Πιερίας
Πρόσβαση
Μόλις 6 χλμ. από τον κόμβο του Πλαταμώνα στην ΠΑΘΕ, 45 χλμ. από Κατερίνη και 68 χλμ. παό Λάρισα.
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Παλαιοί Πόροι Απόσταση 400 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες
2) Θεσσαλονίκη - Παλαιοί Πόροι Απόσταση 108 χλμ. - Χρόνος 1 ώρα και 20 λεπτά
3) Ιωάννινα - Παλαιοί Πόροι μέσο Καλαμπάκας Απόσταση 237 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 40 λεπτά 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες
Το χωριό
Στις καταπράσινες παρυφές του Ολύμπου και σε υψόμετρο 600 μ. βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός των Παλαιών Πόρων. Μια ανάσα από τις καταγάλανες ακτές του Πλαταμώνα και των Νέων Πόρων, ο χρόνος κυλάει πίσω, πυκνή βλάστηση, πηγές με τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά οικήματα, ρεματιές, μονοπάτια, καλντερίμια, ξωκλήσια συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό για να περπατήσεις μέσα στην φύση, να ακούσεις τις φωνές των πουλιών και των νερών που τρέχουν από τις πηγές.
Ιδανικός προορισμός για πεζοπόρους, ποδηλάτες βουνού, φυσιολάτρες και δραπέτες της καθημερινότητας, αλλά και για καλό φαγητό η διανυκτέρυση στα παραδοσιακά καταλύματα.
Από την κεντρική πλατεία ανηφορίζοντας στα δρομάκια φτάνεις πολύ σύντομα στο σημείο που η θέα θα σου κόψει την ανάσα. Μια βρύση, ένας πλάτανος, ξήλινο τραπέζι και ξύλινα παγκάκια σε βοηθάνε να αγναντέψεις για αρκετή ώρα τον Πλαταμώνα, τους Νέους Πόρους και τον υδροβιότοπό του και στο βάθος τις παραλίες των Μεσαγγάλων, του καστρί Λουτρού μέχρι και του Στομίου αλλά και να θαυμάσεις την μεγαλοπρέπεια του Κισσάβου.
Διασχίζοντας τα πυκνά δάσοι από πλατάνια, πεύκα, κουμαριές, ερυθρελάτη και καστανιές, σε απόσταση 7 χλμ φτάνεις στον Παλαιό Παντελεήμων, σε 15 χλμ. στην Βρύση Κατή, το Παλιοχώρι και με προγραμματισμό να επισκεφτείς την Καλλιπεύκη, την Καρυά και άλλα όμορφα γραφικά χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές του Ολύμπου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες
Ιστορία
Η παλαιά τοποθεσία του χωριού ονομαζόταν Τζέρτζιανη. Εκεί έγινε το 1822 η σφαγή των κατοίκων από τους Τούρκους την Ημέρα της Λαμπρής. Αυτούς τους κρέμασαν στον Πλαταμώνα. Σήμερα στο μέρος που βρισκόταν η Τζέτζιανη σώζονται λίγα μόνο ερείπια σπιτιών.
Έπειτα από την καταστροφή αυτή, οι διασωθέντες πήγαν στην Παλιόχωρα και στη θέση αυτή έχτισαν τα καλύβια τους. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ένας σημαντικός ναός της περιοχής στήθηκε χάρη στην οικονομική ενίσχυση του Αλή Πασά. Στη νεότερη Ιστορία οι Πόροι, με την ονομασία «Πούρλια» αποτέλεσαν τσιφλίκι, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να προαχθεί σε κεφαλοχώρι. Το 1918 ήταν τμήμα της Κοινότητας του Πλαταμώνα, με έδρα τον Παντελεήμονα. Το 1928 οι Πόροι έγιναν έδρα της Κοινότητας και αριθμούσαν 410 κατοίκους.
Το 1913 ανήκαν στο Δήμο Λιτοχώρου και είχαν 40 οικίες και 305 Ορθοδόξους κατοίκους. Το Δημοτικό Σχολείο των Πόρων τη δεκαετία του '30 είχε 78 μαθητές και 1 δάσκαλο.
Στις 17 Απριλίου 1941 οι Ναζί μπήκαν στον Πλαταμώνα. Στους Πόρους καταστράφηκαν αρκετά σπίτια, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Κομιτάτο Πόρων.
Στα ίδια μέρη Άγγλοι κι αντάρτες του ΕΛΑΣ το 1943 -1944 προσπαθούσαν να διακόψουν το πέρασμα των γερμανικών τρένων και έλαβαν χώρα άγριες μάχες στον Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ ένοπλων κι άοπλων αντιπάλων, αν εκτιμηθεί η αναγραφή 9 ονομάτων ως «σφαγιασθέντες» επάνω στο ηρώο της Πούρλιας.
Στις αρχές του 1950 οι κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό, καθώς το είχαν εγκαταλείψει λόγω του Εμφυλίου Πολέμου. Το πρόβλημα με τις συχνές κατολισθήσεις αλλά και η ανάγκη για καλύτερη ζωή έκαναν τους Ποριώτες να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή και να ιδρύσουν τον οικισμό Νέοι Πόροι, από το 1976. Το 1978 αυξήθηκε το κύμα της μετανάστευσης των κατοίκων από τους Παλιούς Πόρους στους Νέους Πόρους και σταδιακά ο νέος οικισμός αναπτύχθηκε τουριστικά.
Πηγή : wikipedia
Πολιτιστικά
Κάθε χρόνο το Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, στους Παλαιούς Πόρους και στη θέση Παλιοχώρι, σε υψόμετρο 1.300 μ
Επιχειρήσεις
Κατάλυμα
Ξενώνας Ιππολύτη
Ξενώνας Ιππολύτη
Κατάλυμα
Resort Κυβέλη
Resort Κυβέλη
Φαγητό
Εστιατόριο Κυβέλη
Εστιατόριο Κυβέλη
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Λεβεντοχώρι Ηλείας είναι ένα μικρό χωριό με περίπου 200 μόνιμους κατοίκους. Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του. Το χωριό φημίζεται τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες του όσο και για τις ταβέρνες του. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα του χωριού και να παίξετε εσείς και τα παιδά σας με τα νερά που δε βαθαίνουν απότομα.
Στις παραλίες του μπορείτε να ερωτευτείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απένατι απο το νησί της Ζακύνθου.
Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιόλαδο, καρπούζι, αχλάδια, πατάτα - γλυκοπατάτα, κρασί) και στον τουρισμό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Εντός του χωριού, αλλά και παραθαλάσσια υπάρχουν πανέμορφα καταλύμματα όπου μπορείτε να μείνετε.

facebook: https://www.facebook.com/leventochori
instagram: https://www.instagram.com/leventochorion
Οι Ωρεοί είναι κωμόπολη της Βόρειας Εύβοιας. Έχει υψόμετρο 10 μέτρα και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά της Ιστιαίας, στις ακτές του ομώνυμου όρμου στον Δίαυλο Ωρεών.Βικιπαίδεια