Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Πάπιγκο Ιωαννίνων
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Πάπιγκο από Τρίκαλα Απόσταση 508 χλμ. - Χρόνος 6 ώρες και 50 λεπτά
2) Αθήνα - Πάπιγκο από Πάτρα Απόσταση 480 χλμ. - Χρόνος 7 ώρες
3) Θεσσαλονίκη - Πάπιγκο Απόσταση 315 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες και 30 λεπτά
4) Ιωάννινα - Πάπιγκο Απόσταση 60 χλμ. - Χρόνος 1 ώρα
Το χωριό
Το Πάπιγκο είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 970 μέτρων και αποτελείται από 2 μαχαλάδες, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.
Στο παραδοσιακό περιβάλλον του Παπίγκου με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα γκαλντεριμωτά σοκάκια του ξεχωρίζουν οι δύο εκκλησίες με τον περίβολό τους: στο Μεγ. Πάπιγκο, ο Άγιος Βλάσσιος και στο Μικρό Πάπιγκο ο ναός των Ταξιαρχών.
Αρκετά είναι τα μέρη γύρω από το Πάπιγκο που μπορείτε να επισκεφτείτε .
Μπάνιο και βουτιές στις Οβίρες
Ανάμεσα στο Μεγάλο και το μικρό Πάπιγκο, μια ρεματιά λαξεμένη στο βράχο, φτιαγμένη από την φύση, απερίγραπτης ομορφιάς είναι σημείο έλξης φυσιολατρών, ένα θέμα-πρόκληση για κάθε φωτογράφο και το σημείο που το καλοκαίρι είναι το μέρος που απολαμβάνει κάθε επισκέπτης βουνίσιες βουτιές στα κρυστάλλινα νερά που πηγάζουν από την καρδιά της Πίνδου!
Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας Αρίστης Ιωαννίνων
Το αναπόφευκτο πέρασμα του Βοίδομάτη στον δρόμο για το Πάπιγκο μας προσφέρει την ευκαιρία για έναν μικρό περίπατο μέσα στο δάσος των παραποτάμιων πλατανιών που οδηγεί στο αξιοθαύμαστο μοναστήρι του 15ου αιώνα, της Παναγίας της Σπηλιώτισσας.
Φωλιασμένο στις κοιλότητες του βράχου που στενεύει το πέρασμα του Βοϊδομάτη, ζει αν και κενό από την ανθρώπινη παρουσία στην βοή του ποταμού.
Άγιος Χριστόφορος
Ένα σκεπαστό εικονοστάσι στην κορυφή ενός δασοσκεπούς λόφου, δυτικά του Μεγάλου Παπίγκου και σε μικρή απόσταση από το χωριό. Η βόλτα ως εκεί θα σας αποζημιώσει με την πανοραμική θέα που προσφέρει στην κοιλάδα του Βοϊδομάτη και της Αστράκας που θα σας συναρπάσει.
Καταφύγιο Αστράκας
Το ορειβατικό καταφύγιο Αστράκας βρίσκεται σε υψόμετρο 1930 μέτρων στη θέση Ραδόβολη, συγκεκριμένα στον αυχένα που σχηματίζεται μεταξύ των κορυφών της Αστράκας και Λάπατου. Το καταφύγιο ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης(Ε.Ο.Ο.Α)
Το φαράγγι του Βίκου
Βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής, Εκτείνεται από τα χωριά Μονοδέντρι και Κουκούλι, ως το γεφύρι της Κλειδωνιάς. Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Άλλωστε, βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου.
Τον Ποταμό Βοιδομάτη
O Βοϊδομάτης είναι παραπόταμος του Αώου. Πηγάζει από το βουνό Βραδέτο της Τύμφης, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και χύνεται στον ποταμό Αώο σε υψόμετρο 500 μέτρων.
Την Δρακόλιμνη της Τύμφης
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. στον ορεινό όγκο της Τύμφης, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραπόταμού του Βοϊδομάτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ΒΔ της ψηλότερης κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.).
Το Σπήλαιο Προβατίνας
Η είσοδος της «Προβατίνας» στέκει ανάμεσα στους Πύργους της Αστράκας, πάνω από το μικρό Πάπιγκο (Δυτικό Ζαγόρι). Η «Προβατίνα», βάθους 408 μ., είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατακόρυφα βάραθρα του κόσμου.

Από το Πάπιγκο μπορείτε να επισκεφτείτε αυθημερόν με διαδρομές μικρότερες των 90 λεπτών περιοχές γύρω από αυτό και να απολαύσετε το υπέροχο τοπίο και πολλά αξιόλογα χωριά του Ζαγορίου, την περιοχή του ποταμού Καλαμά, την Κόνιτσα, τα χιονοδρομικά κέντρα στην Βασιλίτσα Γρεβενών, το Μέτσοβο και το Ανήλιο Μετσόβου, όπως επίσης και την πόλη των Ιωαννίνων.
Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα http://travel-around-greece.blogspot.gr/2012/01/blog-post_12.html
Ιστορία
Το Πάπιγκο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Στο Ζαγόρι μερικά χωριά είχαν το ιστορικό προνόμιο να έχουν ιδρυθεί πριν την Οθωμανική κατάκτηση. Ένα από αυτά είναι και το Πάπιγκο όπου αρκετά ιστορικά δεδομένα τοποθετούν την ίδρυσή του, στους Βυζαντινούς χρόνους. Στα γραπτά, ιστορικά ντοκουμέντα το Πάπιγκο αναφέρετε σε ένα χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β' το έτος 1325μ.Χ.
Η πρώτη περίοδος ακμής των Παπιγκινών, στην οποία αναφέρονται πολλοί ιστορικοί, πρέπει να έλαβε χώρα πριν την Οθωμανική κατάκτηση όταν το Πάπιγκο είχε ρόλο Ηγεμονικής Κοινότητας που κυριάρχησε σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την κοιλάδα του Βοϊδομάτη έως και την περιοχή της Κόνιτσας.
Από τον 15ο αιώνα μέχρι τον 18ο αιώνα εκμεταλλευόμενο τα προνόμια που του είχαν παραχωρηθεί στην περιοχή του Ζαγορίου, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Από το 1780 λειτούργησε Ελληνικό Σχολείο στο χωριό.
Με την πτώση του Αλή Πασά και μετά την κατάργηση των ειδικών προνομίων της περιοχής κατά τον 19ο αιώνα, άρχισε η παρακμή η μετανάστευση του πληθυσμού. Ο πληθυσμός συνέχισε να φθίνει και κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, ακόμα και μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1912.
Από το 1919, το Πάπιγκο αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα που διατηρήθηκε αμετάβλητη μέχρι το 2010 και την εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας" και έπειτα με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός συγκρατείται και αυξάνεται ελαφρώς λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Επιχειρήσεις
Καταφύγια
Ορειβατικό καταφύγιο Αστράκας
Ορειβατικό καταφύγιο Αστράκας
Ιππασία
Active Nature
Active Nature
Κατάλυμα
Ξενώνας Άστρα
Ξενώνας Άστρα
Κατάλυμα
Hotel Papaevangelou
Hotel Papaevangelou
Κατάλυμα
Ξενώνας Μάνταλο
Ξενώνας Μάνταλο
Σημεία Ενδιαφέροντος
Γραφείο Κοινότητας
Papigo , Πάπιγκο
ΚΕΠ Πάπιγκο
Papigko, Πάπιγκο
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια