Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Πετρούσσα Δράμας
Πρόσβαση
Με αναχώρηση από τη Δράμα και κατεύθυνση την Προσοτσάνη θα συναντήσετε το χωρίο Σταυρό στο 9ο χμ. Δράμας - Προσοτσάνης.Από το χωριό Σταυρός θα πάρετε την έξοδο δεξιά για Πετρούσα και θα βρεθείτε στο χωριό σε μόλις 5 λεπτά. Χιλιομετρικές αποστάσεις: Από Δράμα: 14χμ. Από Σταυρό: 3χμ Από Προσοτσάνη: 4χμ

Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Πετρούσσα Απόσταση 656 λχμ.- Χρόνος 6 ώρες και 22 λεπτά
2) Πάτρα - Πετρούσσα Απόσταση 624 χλμ. - Χρόνος 6 ώρες και 40 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Πετρούσσα Απόσταση 156 χλμ. - Χρόνος 1 ώρες και 45 λεπτά
4) Ιωάννινα - Πετρούσσα Απόσταση 412 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 5 λεπτά


Το χωριό
Η Πετρούσσα ή Πετρούσα είναι χωριό του δήμου Προσοτσάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, στις νότιες παρυφές του Φαλακρού, στην κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού (Φαράγγι της Πετρούσας). Στην ευρύτερη περιοχή της Πετρούσας έχουν βρεθεί Νεολιθικές εγκαταστάσεις, καθώς και Μακεδονικοί τάφοι, γεγονός που μαρτυρεί την κατοίκησή της από την αρχαιότητα. Σήμερα, η Πετρούσα είναι ένα κεφαλοχώρι του Δήμου Προσοτσάνης. Στο χωριό δραστηριοποιείται ο αθλητικός σύλλογος Δόξα Πετρούσας, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρουσαίων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο Φαράγγι Πετρούσας, όπου υπάρχει το Πέτρινο Θέατρο, κτισμένο με λίθους του φαραγγιού. Το 2010 πραγματοποιήθηκε στην Πετρούσα και τους Πύργους το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξίπτωτου Πλαγιάς. Κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα το έθιμο της Μπάμπως (γνωστό ως Μπάμπιντεν), διονυσιακό δρώμενο καρναβαλιστών. Στον τομέα του Πολτισμού, αξιόλογοι Πετρουσιώτες που έχουν διακριθεί, είναι ο λαϊκός ζωγράφος Άγγελος Κουγιουμτζής, ο αρχιτέκτων, γλύπτης και ζωγράφος Παύλος Άγγελος Κουγιουμτζής και ο ηθοποιός και σεναριογράφος του Αστραπόγιαννου Πέτρος Μακεδόνας.
Ιστορία
Το Φαράγγι της Πετρούσας - Πύργων, ξεκινάει βόρεια από το χωριό των Πύργων και καταλήγει στην Πετρούσα. Με μήκος περισσότερο των 10 χιλιομέτρων αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες - περιπατητές, οι οποίοι μπορούν να το διασχίσουν κάτω από κατακόρυφα βράχια, μέσα σ' ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο. Στις πλαγιές του φαραγγιού φιλοξενούνται πολύχρωμα αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξερόφυτα αλλά και ενδιαφέρουσα δενδρώδης βλάστηση. Επιπλέον το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών της πανίδας. Το καλοκαίρι του 1968 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά οργανωμένη διάσχιση του Φαραγγιού από ομάδα Ιταλών με ντόπιο οδηγό. Από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στα βόρεια του χωριού των Πύργων, αναζητούμε το καταφύγιο, στη θέση "Κάπι" για τους ντόπιους, προκειμένου να αρχίσουμε την εξερεύνησή μας μέσα στο "Φαράγγι". Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη, σε ορισμένα μόνο σημεία γίνεται ανηφορική. Το έδαφος είναι στρωμένο με πέτρες χειμάρρων και ελίσσεται ανάμεσα σε απότομες και πολύ δασωμένες ράχες. Σε πολλά σημεία γίνεται εξαιρετικά στενό με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 3-5 μέτρα, όπου σχηματίζονται λεκάνες με νερό. Με δέος πλησιάζουμε την περιοχή με το στεφάνι των κορυφών. Μπροστά μας, το Φαράγγι χωρίζεται σε δύο παρακλάδια, που κατευθύνονται στις πλαϊνές ορθοπλαγιές, ενώ οι κεντρικές ορθοπλαγιές καταλήγουν σε άλλα δύο παρακλάδια... Νοτιότερα και στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρούσας και εντός του Φαραγγιού, δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο Πέτρινο Θέατρο που κάθε καλοκαίρι αποτελεί το επίκεντρο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για όλο τον Νομό Δράμας. Με πρωτεργάτες τους κατοίκους της Πετρούσας και με την βοήθεια του Δήμου Προσοτσάνης και της Νομαρχίας Δράμας έγιναν μια σειρά από έργα, όπως κατασκευή γεφυριών, μικρής εκκλησίας με καμπαναριό (είναι το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας μέσα σε φυσική σπηλιά, όπου πιστεύεται ότι αναβλύζει άγιασμα μέσα από τους βράχους), αμφιθεατρικού χώρου 4.500 θέσεων, κτίσματος-καταφυγίου, ξύλινης εξέδρας για παραστάσεις, δρόμων πρόσβασης προς το Φαράγγι, πετρόκτιστη περίφραξη του χώρου κλπ. ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ Ιστορικό του "Πέτρινου Θεάτρου-Φαραγγιού Πετρούσας" To 1998 μια ομάδα νέων της Πετρούσας διοργάνωσε μουσική συναυλία στο φαράγγι της Πετρούσας, στη θέση Αγία Τριάδα. Στο μέρος αυτό, από το συνολικό μήκος 16 χλμ περίπου του φαραγγιού, υπάρχει ένα μοναδικό μεγάλο φυσικό άνοιγμα. Με πρωτεργάτη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας, ο Δήμος Προσοτσάνης ξεκίνησε τη δημιουργία & υλοποίηση της ιδέας του Πέτρινου Θεάτρου. Το μεράκι, η διάθεση και ο αποδεδειγμένος στην πράξη εθελοντισμός των κατοίκων της Πετρούσας και με τη στήριξη της Νομαρχίας, αποτέλεσαν στην κυριολεξία τον θεμέλιο λίθο για το σημερινό πέτρινο θέατρο που αποτελεί ένα κόσμημα όχι μόνο της Πετρούσας αλλά όλου του Νομού Δράμας.
Πολιτιστικά
Στην Πετρούσα κάθε χρονο στις 6-7 και 8 Ιανουαρίου, αναβιώνει το «Μπάμπιντεν», ένα δρώμενο που οι ρίζες του χάνονται στο βάθος του χρόνου και αποβλέπει στη γονιμότητα και στην καρποφορία, την απελευθέρωση της γης από τα δεσμά του χειμώνα. Κυρίαρχο σύμβολο του δρώμενου είναι η «καμήλα».». Ο συμβολισμός αυτού του καρτερικού ζώου με την απαράμιλλη αντοχή στην πείνα και την δίψα κάτω από αντίξοες συνθήκες, δείχνει τις περιπέτειες του ανθρώπου μέσα στη ζωή και το χρόνο και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να παλεύει κόντρα στις ελλείψεις και τις στερήσεις Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι οι ζωόμορφες αμφιέσεις (χαραπηδες-χαραπτσκι). Άντρες φορούν δέρματα ζώων και κουδούνια στην μέση τους και με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν διώχνουν τα κακά πνεύματα και καλωσορίζουν τη νέα χρονιά, καλούν τη φύση να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί για την άνοιξη. Στις 6 του μήνα , στις 8:30 μ.μ. ξεκινάμε με μια μικρή γύρα στο χωριό κια καταλήγουμε στο άναμμα της μεγάλης φωτιάς. Στις 7 του Γενάρη όλα είναι έτοιμα. Γύρω στο μεσημέρι ξεκινά το «φώτισμα» του χωριού από την πλατεία . Με μπροστάρη την καμήλα ,με τους ήχους των λαϊκών οργάνων ( της λύρας και του νταχαρέ), με τη συνοδεία των αράπηδων που ξεσηκώνουν με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών τους , -με τους παππούδες και τις γκιλίγκες και πλήθος κόσμου που χορεύουν ακατάπαυστα, η πομπή γυρίζει όλες τις γειτονιές δίνοντας ευχές , προαναγγέλλοντας και καλώντας τους κατοίκους να συμμετέχουν στο δρώμενο που θα γίνει την επόμενη μέρα. Την επομένη, στις 8 του μήνα το μεσημέρι ξεκινά η πομπή με την συνοδεία της καμήλας και των αράπηδων από την πλατεία και καταλήγει στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου όπου εκεί τέλείται το πατροπαράδοτο μουσικοχορευτικό μας δρώμενο και συνεχίζεται με γλέντι μέχρι αργά το βράδυ. . Στους επισκέπτες προσφέρεται γίδα βραστή, κρασί και τσίπουρο. Αν θέλετε να το ζήσετε, να το γνωρίσετε και σίγουρα να το αγαπήσετε δεν έχετε παρά να έρθετε κοντά μας.
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια