Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Ράχη Ημαθίας
Το χωριό
Στους πρόποδες του Όρους Βέρμιο και λίγα χιλιόμετρα από την Βέροια βρίσκεται η Ράχη Ημαθίας, άλλη ονομασία είναι Ραχιά και θα δείτε ακόμη πινακίδες, όταν επισκεφτείτε το χωριό να γράφουν αυτή την ονομασία.
Μεγάλο μέρος των κατοίκων κατάγεται από την Σάντα του Πόντου.
Στην Ράχη Ημαθίας ανήκει διοικητικά η Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας, που βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό μέρος δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα.
Συντεταγμένες : 40°29'05.1"N 22°12'51.2"E (Google map 40.484750, 22.214226)
Υψόμετρο : 400 μ.
Ιστορία
Στις αρχές του 19ου αι. το χωριό ονομαζόταν Ριάχοβο και εκατοικείτο απο αρκετές οικογένειες γηγενών ελληνόφωνων Μακεδόνων.
Μετά την αποτυχία της επανάστασης της Νάουσας το 1822 το χωριό καταστράφηκε απο τις όρδες του Λουμπούτ πασά και όσοι από τους κατοίκους του γλίτωσαν απο το θάνατο,κατέφυγαν σε ορεινούς και απόμακρους οικισμούς της περιοχής,για να επιστρέψουν (ένα μικρό μέρος τους) μόλις το 1891.
Το 1916 οι Γάλλοι τοπογράφησαν το χωριό και τον επόμενο χρόνο άρχισε η κατασκευή των πρώτων σπιτιών του "Εποικισμού" ενόψει της εγκατάστασης Ποντίων προσφυγών απο το Κάρς της Ρωσίας,που είχαν αρχίσει την περίοδο αυτή να εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
Πραγματικά το 1919 στις 16 υπάρχουσες οικογένειες των γηγενών προστέθηκαν 25 οικογένειες "Καρσλήδων",που μετά παραμονή τριών χρόνων αναχώρησαν (εκτός απο 4 οικογένειες που παρέμειναν) για την περιοχή της Πτολεμαϊδας.
Στις αρχές του 1924 εγκαταστάθηκαν στη Ραχιά 7 οικογένειες απο τα χωριά Κελκίτ και Γατράχ του Παϊπουρτ (Τσιαμουρλήδες) και 5 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Αργυρούπολης (Κιμισχαναλήδες).
Λίγες μέρες αργότερα ,στις 25 Οκτωβρίου,έφτασαν με κάρα και κατασκήνωσαν στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου 23 οικογένειες Σανταιών,ο αριθμός των οποίων διευρύνθηκε σημαντικά κατα τα επόμενα χρόνια,καθώς σε αυτές ήρθαν να προστεθούν και αρκετοί άλλοι Σανταίοι,που επέλεξαν τη Ραχιά σαν τόπο της οριστικής τους εγκατάστασης.
Aυτό το άρθρο προέρχεται από το blog Πατρίδα μας είναι ο Πόντος...: ατρίδα μας είναι ο Πόντος...: Από τήν Σαντά,στήν Ραχιά ΗμαθίαςΠ http://pontos-patridamou.blogspot.com/2013/08/blog-post_13.html#ixzz4OMT4bnoS
ατρίδα νας είναι ο πόντος
Πηγή :  Πατρίδα μας είναι ο Πόντος...

Videos

Photo Gallery
image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια