Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Ροδιά Λάρισας
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Ροδιά Απόσταση 379 λχμ.- Χρόνος 3 ώρες και 40 λεπτά
2) Πάτρα - Ροδιά Απόσταση 356 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 30 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Ροδιά Απόσταση 153 χλμ. - Χρόνος 1 ώρες και 50 λεπτά
4) Ιωάννινα - Ροδιά Απόσταση 199 χλμ. - Χρόνος 2 ώρες και 55 λεπτά
5) Λάρισα - Ροδιά Απόσταση 29χλμ. - Χρόνος 30 λεπτά

Περισσότερες Φωτογραφίες : https://goo.gl/photos/AxJMU8maK4aPmZXq7

Το χωριό
Το δημοτικό διαμέρισμα της Ροδιάς απέχει 7 χλμ. από την πόλη του Αμπελώνα και 20 χλμ. από τη Λάρισα. Έχει 953 κατοίκους, έκταση 66.886 στρέμματα και από αυτήν διέρχονται οι ποταμοί Πηνειός, Μάτι Τυρνάβου και ο χείμαρρος Τιταρήσιος. Περιλαμβάνει και ένα μικρότερο οικισμό, το Κόρδεσι.
Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ναός της Ευαγγελίστριας ενώ υπάρχει και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στο αισθητικό άλσος του «Μπογιατζί» στις όχθες του Πηνειού.
Σήμερα οι κάτοικοι της Ροδιάς ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το Δημοτικό Σχολείο της Ροδιάς είναι 4/θέσιο και ολοήμερο με 34 μαθητές, ενώ το Νηπιαγωγείο έχει 10 μαθητές.
Αρκετοί επισκέπτες καταφθάνουν στη Ροδιά για τις γαστρονομικές απολαύσεις στις γραφικές ταβέρνες του χωριού.
Επίσης η Ροδιά αποτελεί κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο της περιοχής για την περιήγηση των επισκεπτών στον ορεινό όγκο του Ολύμπου, τα Τέμπη και τα παράλια του Νομού.
Πληροφορίες από http://www.tirnavos.gr/o-dhmos-mas/rodia
Ιστορία
Αρκετές αρχαιότητες έχουν βρεθεί στη Ροδιά από την παλαιότερη Νεολιθική μέχρι την Κλασσική εποχή. Μια αμερικάνικη αποστολή ειδικών αρχαιολόγων ανακάλυψε στα στενά της Ροδιάς, όπου συμβάλλει ο Πηνειός με τον Τιταρήσιο, εργαλεία από πυριτόλιθο, ο οποίος είναι ένα υαλώδες και πολύ σκληρό πέτρωμα. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης στο κυνήγι, στο τεμάχισμα της λείας τους, και σε πολλές άλλες χρήσεις. Επίσης ανακάλυψε και πάμπολλα απολεπίσματα, μικρά και μεγάλα κομμάτια πυριτόλιθου που είναι επόμενο να δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της κατασκευής εργαλείων.

Επειδή δε στη γύρω περιοχή υπάρχουν φυσικές εμφανίσεις τέτοιου πυριτολιθικού υλικού, υποθέτουμε, με μεγάλη πιθανότητα, ότι σ’ αυτό το σημείο πρέπει να υπήρχε κάποιος άλλος καταυλισμός των ανθρώπων αυτών, όπου κατασκεύαζαν τέτοια εργαλεία, ένα εργαστήριο παραγωγής εργαλείων δηλαδή.

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στον τύπο του ανθρώπου που λέγεται Homo Sapiens Modern ( ο σοφός άνθρωπος, ο σύγχρονος ) που είναι ο άμεσος πρόγονος όλων των σημερινών φυλών. Δηλαδή δεν έχουν ανατομικές διαφορές με μας τους σύγχρονους ανθρώπους. Επομένως, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν υπήρχαν άνθρωποι εδώ στην περιοχή που προσπαθούσαν να επιβιώσουν στήνοντας καρτέρι στα στενά περάσματα του Πηνειού, για να θηρεύσουν κάποια άγρια ζώα, που έρχονταν να πιουν νερό στο ποτάμι, ή να περάσουν κατά τη μετανάστευσή τους.

Πολύ πρόσφατα, το 1991, η ίδια ομάδα έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη: Συγκεκριμένα, στην αριστερή πλευρά των στενών της Ροδιάς, ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία από αρίστης ποιότητας λευκό και διαφανή χαλαζία, ένα πέτρωμα που υπάρχει στη γύρω περιοχή. Βρέθηκαν διάφορα κοπτικά εργαλεία, όπως φολίδες κοπής και πολλά άλλα απολεπίσματα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι βρέθηκαν και κάποια εργαλεία που έχουν μεγάλο σχετικά μέγεθος, με αμφίπλευρη δευτερογενή κατεργασία γνωστά ως «αχέλαιοι χειροπελέκεις».

Τέτοιου είδους εργαλεία είναι γνωστά και από άλλες περιοχές της Ευρώπης και έχει αποδεχθεί ότι έχουν κατασκευαστεί από ένα αρχαιότερο είδος ανθρώπου τον Homo Sapiens Archaic ή τον άνθρωπο Νεάντερταλ. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ανακαλύπτεται ότι εδώ κοντά ζούσαν οι αρχέγονοι αυτοί άνθρωποι, που εξαφανίσθηκαν μυστηριωδώς από τη γη πριν από 35.000 χρόνια.

Κατά τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αμερικανό Certis Runnels η ηλικία αυτών των χειροπελέκεων ξεπερνά τα 300.000 χρόνια. Επομένως, οι άνθρωποι που τους κατασκεύασαν ήταν της ίδιας περιόδου με το απολιθωμένο κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων της Χαλκιδικής. Ουσιαστικά είναι ίσως η αρχαιότερη πράξη ανθρώπινης δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι είχαν δώσει στην περιοχή της Ροδιάς την επονομασία «Μουσαλάρ», που σήμαινε «τόπος κοινής συμβίωσης».

Στα νεότερα χρόνια η Ροδιά κατοικήθηκε κυρίως από Αρβανιτόβλαχους και Σαρακατσάνους.
Πληροφορίες από http://www.tirnavos.gr/o-dhmos-mas/rodia
Videos

Επιχειρήσεις
Φαγητό
Ψησταριά Χόβας Σοφοκλής
Ψησταριά Χόβας Σοφοκλής
Rafting
Rafting στον Πηνειό. Διαδρομή: Στενά Βερνέζι
Rafting στον Πηνειό. Διαδρομή: Στενά Βερνέζι
Photo Gallery
image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια