Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Ρόδος, Δωδεκάνησα
Πρόσβαση
Διαδρομές εντός Ρόδου.
Αεροδρόμιο Ρόδου - Ρόδος Απόσταση 13χλμ. Χρόνος 20 λεπτά.

Πως θα φτάσετε στην Ρόδο.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Ρόδο, είτε δια θαλάσσης, είτε αεροπορικώς. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά προς το νησί, κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στη Πάτμο, Λέρο, Καλύμνο και Κω και το ταξίδι διαρκεί περίπου 12 ώρες. Διαθέσιμες είναι επίσης ακτοπλοϊκές συνδέσεις με άλλα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, αλλά και με την Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη (η διαδρομή είναι Πειραιάς - Σαντορίνη - Κως - Ρόδος).
Η Blue Star Ferries αναχωρεί από τον Πειραιά κάθε Δευτέρα στις 15:00 έως τις 19:00, Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 19:00, Τετάρτη στις 16:00 και 19:00, Πέμπτη και Σάββατο στις 9:00 και 24:00. Τιμές: 53 € (κατάστρωμα),70 € (καμπίνα). Τηλ: 210/8919800.
Εναλλακτικά, είναι διαθέσιμες καθημερινά, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, με προγραμματισμένες πτήσεις από Αθήνα για Ρόδο και διάρκεια περίπου 40 λεπτά. Από την Ρόδο εκτελούνται επίσης πτήσεις προς Κω, Κάρπαθο, Καστελλόριζο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη (το αεροδρόμιο Μακεδονία εξυπηρετεί και τους ταξιδιώτες στη Χαλκιδική). Με το εξωτερικό η Ρόδος συνδέεται με πλήθος πτήσεων, κυρίως το καλοκαίρι.

Περισσότερες φωτογραφίες : 
Το κέντρο της πόλης https://goo.gl/photos/bg2zbvNuMGpoyprt6

Το χωριό
Η Ρόδος είναι το νησί των μύθων και των λουλουδιών, οι αιώνες έχουν αφήσει σημάδια ακμής και πλούτου. Η γεωγραφική της θέση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου της από τα προϊστορικά χρόνια όπως επίσης και στη διασφάλιση μεγάλων περιόδων ευημερίας σ´όλη τη διάρκεια της τρισχιλιετούς ιστορία της.
Ανατολή έρχονται συνήθως τα καράβια από τον Πειραιά στη Ρόδο. Εκείνη την ώρα ο ήλιος που χρυσώνει τη θάλασσα χρυσώνει και τα δυο αγάλματα, τον έλαφο και την ελαφίνα, που είναι στημένα πάνω σε κολόνες στην είσοδο του αρχαίου λιμανιού (σημερινό Μανδράκι) και αποτελούν το σύμβολο του νησιού. Στην ίδια θέση λέει η παράδοση βρισκόταν και ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Η πόλη της Ρόδου είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις ολόκληρης της Μεσογείου χτισμένη στο βορειότερο σημείο του νησιού. Η θάλασσα τη ζώνει από Ανατολή και Δύση κι ένας λαμπρός ήλιος τη φωτίζει ολόκληρο σχεδόν το χρόνο. Συνδυάζει τόσο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα μιας υπερσύγχρονης πόλης, όσο και τη γραφικότητα της Παλιάς Μεσαιωνικής Πόλης, που θεωρείς πως έμεινε ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου.
Απέναντι από τα αγάλματα του έλαφου και της ελαφίνας και λίγο πιο πάνω από το παλιό λιμάνι δεσπόζει το Καστέλο, το παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων των Ιπποτών της Ρόδου. Πλάι του, η μεσαιωνική πόλη, ανέπαφη και ολοζώντανη.
Η πόλη της Ρόδου με 41.000 κατοίκους, βρίσκεται στην ίδια θέση όπου το 408 π.Χ. είχε χτιστεί η αρχαία πόλη Ρόδος. Η ζωή της συνεχίζεται αδιάκοπη για 2.400 χρόνια, αφήνοντας μνημεία όλων των ιστορικών περίοδων το ένα δίπλα στο άλλο. Η σημερινή Ρόδος παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων. Μαγευτικές παραλίες, μοντέρνα κτίρια, γραφικές γειτονιές, επιβλητικά μασαιωνικά κτίσματα, βυζαντινές εκκλησίες και μιναρέδες. Το πράσινο της πόλης είναι κάτι το μοναδικό. Η βλάστηση οργιάζει γύρω από τα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου, τα πολλά φοινικόδεντρα δίνουν την αίσθηση του τροπικού. Τα ξενοδοχεία της, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες, τα νυχτερινά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα ανέρχονται σε εκατοντάδες. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, η πόλη μεταμορφώνεται σε διεθνές κέντρο όπου οι ξένοι ξεπερνούν τους ντόπιους.
Ξεκινώντας από την καρδιά της πλουσιότερης αγοράς, την πλατεία Κύπρου, τριγύρω θα βρούμε μερικές από τις πιο ωραίες μπουτίκ της Ρόδου, κοσμηματοπωλεία, καταστήματα υφασμάτων και ραφεία και σχεδόν όλες τις τράπεζες. Κατηφορίζοντας την οδό Γαλλίας, συναντάμε ένα μεγάλο επτάγωνο κτήριο, τη Νέα Αγορά. Δεκάδες καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στον πάνω όροφο περικλείουν ένα μεγάλο χώρο όπου στεγάζονται μανάβικα, ιχθυοπωλεία, snack-bars και καφετέριες. Από εδώ θα δείτε ένα μέρος του Παλατιού των Μεγάλων Μαγίστρων και μέσα σε ένα ωραιότατο κήπο δίνονται οι παραστάσεις ¨’Ηχος και Φως¨. Συνεχίζοντας ακόμη 100 μέτρα γύρω από την Νέα Αγορά θα βρεθούμε μπροστά στο λιμάνι Μανδράκι. Ήταν το πολεμικό λιμάνι της Ρόδου, που η είσοδός του έκλεινε με αλυσίδες. Πάνω στο μακρύ λιμενοβραχίονα του Μανδρακίου είναι οι τρεις μεσαιωνικοί ανεμόμυλοι που άλεθαν το σιτάρι που ξεφόρτωναν τα εμπορικά πλοία. Από εδώ φαίνεται το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου, το Εμποριό όπως λέγεται και λίγο πιο νότια , το δευτερεύον λιμάνι της Ακαντιάς. Στο τέλος του λιμενοβραχίονα το φρούριο του Αγίου Νικόλαου δεσπόζει στο λιμάνι. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ιππότες για να ενισχύσει την άμυνα τους κατά των Τουρκικών επιθέσεων.
Από την παραλιακή λεωφόρο (Πλατεία Ελευθερίας) που είναι παράλληλη με την προκυμαία του λιμανιού, ξεκινούν, κάθε μισή ώρα, αστικές λεωφορειακές γραμμές. Ακολουθώντας τη λεωφόρο προς τα βόρεια, περνάμε διαδοχικά, από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα Δικαστήρια και το Ταχυδρομείο. Απέναντι από το Ταχυδρομείο είναι η εκκλησία του Ευαγγελισμού που είναι και ο μητροπολιτικός ναός της πόλης. Λίγο πιο πέρα έιναι το Διοικητήριο (Νομαρχία) και ακριβώς απέναντί του το Δημαρχείο και το Εθνικό Θέατρο. Όλα τα παραπάνω χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής (1912-1943). Δίπλα από το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται το μικρό αλλά αξιόλογο τζαμί του Μουράτ Ρέις, με ένα κομψό άσπρο μιναρέ. Στα βόρεια, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του λιμανιού, είναι ο Ναυτικός Όμιλος και από εκεί αρχίζει μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία που εκτείνεται μέχρι το βορειότερο σημείο του νησιού όπου είναι το Ενυδρείο. Η αμμουδερή παραλία συνεχίζεται και προς τα νοτιοδυτικά. Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες τουρίστες αφιερώνονται στη λατρεία του ήλιου, πράγμα που ταιριάζει με τη μυθολογία του νησιού, μιας και ο θεός Ήλιος είχε ξεχωριστή θέση στο πάνθεο των αρχαίων Ροδίων.
Απαραίτητα κάποιος θα πρέπει να επισκεφτεί και να αφιερώσει αρκετό χρόνο, την Μεσαιωνική Πόλη, το Κολλάκιο, τα Τείχη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παλάτι του Μεγάλου Μέγιστρου και να θαυμάσει την Οδό Ιπποτών.
Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται το Πάρκο Ροδίνι, ο Λόφος του Μόντε Σμιθ και λίγο μακρύτερα η Κοιλάδα των Πεταλούδων και οι Ιαματικές Πηγές της Καλλιθέας
Ιστορία
Στα ανατολικά της νέας πόλης υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι από την αρχαία Ρόδο. Είναι το αρχαίο λιμάνι, το σημερινό Μαντράκι. Η Αρχαία Πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408 π.Χ. από την ένωση των τριών μεγαλύτερων πόλεων του νησιού (Λίνδο, Ιαλυσσό και Καμειρο) με πρωτοβουλία του Δωριέα. Η νέα πρωτεύουσα αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του νησιού, ονομάστηκε και αυτή Ρόδο και βρίσκεται στην ίδια θέση με την σημερινή.
Χτίστηκε σύμφωνα με σχέδιο που είχε καταστρωθεί κατά τον ¨Ιπποδάμειο Τρόπο¨, δηλαδή με βάση ένα σύστημα μεγάλων δρόμων που είχαν διεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά και από τα βόρεια προς τα νότια. Από τις περιγραφές αρχαίων συγγραφέων και τα πορίσματα των ανασκαφών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ρόδος ήταν μια από τις ωραιότερες πολιτείες του αρχαίου κόσμου.
Από τους ναούς της πόλης ξεχώριζαν για τη λαμπρότητα και τον πλούτο τους οι ναοί του θεού Ήλιου, του Ασκληπιού, του Διός Σωτήρος, της Ήρας και του Διόνυσου. Αγάλματα δεν στόλιζαν μόνο τους ναούς αλλά και τους δρόμους και τα δημόσια οικοδομήματα Εντύπωση έκανε στην αρχαία Ρόδο και ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων, που ήταν τόσο ομοιόμορφα, ώστε ολόκληρη η πόλη να φαίνεται σαν ένα εκτεταμένο σπίτι. Τέλος, τα τείχη της, που την έζωναν σε μια απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων, αποτελούσαν με τους πανύψηλος πύργους θέαμα, που όπως γράφει ο σοφιστής Αριστείδης ¨δεν χόρταιναν τα μάτια του ανθρώπου να βλέπουν¨.
Από τα εξαίσια έργα της αρχαίας πόλης της Ρόδου, λίγα άφησαν στο θαυμασμό των νεότερων, ο χρόνος, οι φοβεροί σεισμοί, οι επιδρομείς και άλλες καταστροφές. Και τα λίγα, όμως, αυτά είναι αρκετά, για να δώσουν μια εικόνα της υπέροχης πολιτείας και να μαρτυρούν την ομορφιά και το μεγαλείο που χάθηκε.
Η αρχαία Ρόδο ήταν μεγαλύτερη από τη σημερινή. Τα τείχη της προς τα νότια έφταναν μέχρι τους λόφους που υψώνονται και χωρίζουν το βόρειο πεδινό τρίγωνο από το υπόλοιπο νησί (λόφος Μόντε Σμιθ). Η έκταση εντός των τειχών υπολογίζεται σε 700 περίπου εκτάρια. Ο πληθυσμός της αρχαίας πόλης κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. ήταν γύρω στις 80.000. Μέσα στην περιοχή των τειχών υπήρχαν δύο ακροπόλεις η μια πάνω στο λόφο Μόντε Σμιθ και η άλλη μικρότερη στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ιππικό Καστέλλο.
Από το 1309 έως το 1522 μπορεί να θεωρηθεί περίοδο ακμής για την Ρόδο τα χρόνια κατοχής από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Αμέσως μετά την κυριαρχία τους στο νησί οι ¨Ιππότες της Ρόδου¨ κατέκτησαν τα γύρω νησιά και για μια μεγάλη περίοδο και τη Σμύρνη. Έμειναν στη Ρόδο 213 ολόκληρα χρόνια έως το 1522 όταν στις 29 Δεκεμβρίου ο τελευταίος Μεγάλος Μάγιστρος Villers de I'Isle Adam αναγκάστηκε να παραδόση την πόλη στον Σουλτάνο Σουλεϊμαν το Μεγαλοπρεπή. Οι Ιππότες άφησαν βαθιά τα ίχνη τους στη Ρόδο και της έδωσαν το ιδιαίτερο εκείνο χρώμα που βλέπουμε μέχρι σήμερα με τα απόρθητα τείχη, τις πύλες, τις εκκλησίες, τα νοσοκομεία, τους ξενώνες και τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα.
Το 1522 που οι Τούρκοι κυρίεψαν την πόλη του Κάστρου, εγκαταστάθηκαν εκεί αφήνοντας μόνο τους Εβραίους στη γειτονιά όπου έμεναν. Τους Έλληνες τους έδιωξαν από την πόλη και τους επέτρεψαν να κατοικήσουν σε συνοικίες έξω από τα τέιχη, γνωστές με την ονομασία ¨Μαράσια¨. Στα τελευταία 100 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα συνοικία, το Νιοχώρι (Νέα Χώρα) στη βόρεια παραλία , όπου έρχονταν από τα γύρω νησιά και άλλοι ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι. Σ´ αυτή έχτισαν οι Ιταλοί τα νεώτερα κτίρια που σχημάτισαν το κέντρο της πόλης. Η πόλη τώρα επεκτείνεται, με νέες συνοικίες στο λόφο του Μόντε Σμιθ και στους άλλους λόφους πιο νότια.
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια