Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Ροδοχώρι Κοζάνης
Πρόσβαση
Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Ροδοχώρι θα βρείτε εδώ 
Το χωριό
Το Ροδοχώρι (Τοπική Κοινότητα Ροδοχωρίου - Δημοτική Ενότητα ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΒΟΪΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Το Ροδοχώρι έχει υψόμετρο 719 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2080340563 και γεωγραφικό μήκος 21,2904598977.
Ιστορία
Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του οικισμού δεν έχει εξακριβωθεί. Υπάρχουν εβρήματα της Βυζαντινής περιόδου στη γειτονική με τον οικισμό θέση "Παλαιομονάστηρο", όμως υπάρχουν αμφιβολίες.
Τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ομάδες κατοίκων, οι οποίοι προέρχονταν από το Ραδοβίζι της Παραμυθιάς Ηπείρου και προς ανάμνηση του τόπου τους έδωσαν στο χωριό το όνομα Ραντοβίστι.
Το 1845 μέρος του χωριού εξαγοράσθηκε από τους Τούρκους και το 1912 απελευθερώθηκε από αυτούς.
Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Κρυφό. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και με ομαδική αναφορά πρότειναν τις ονομασίες Ροδοχώρι, Άγιος Χριστόφορος και Μάρμαρα.
Επελέγη η ονομασία Ροδοχώρι, η οποία αποτελεί και τη σημερινή ονομασία του χωριού.
Το 1943 και το 1944 το χωριό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Η ανασυγκρότηση του οικισμού και η επανεγκατάσταση των κατοίκων γίνεται μετά το 1950.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα πολλοί Ροδοχωρίτες μετανάστευσαν στο εσωτερικό και σε ξένες χώρες αναζητώντας δουλειά, αφήνοντας πίσω γυναίκες και παιδιά. Έτσι, συναντάμε Ροδοχωρίτες στην Αμερική, την Κωνσταντινούπολη, το Άγιο Όρος, το Βουκουρέστι και αλλού. Τα χρήματα που έστελναν οι μετανάστες χρησιμοποιήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς όπως την κατασκευή δρόμων, σχολείου, εκκλησιών, βρυσών και γεφυριών.
Στις μέρες μας οι μόνιμοι κάτοικοι του Ροδοχωρίου δεν είναι περισσότεροι από 20-25. Η πλειοψηφία των οικογενειών διαμένει στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις όπως Αθήνα, Βέροια, Κοζάνη, Κιλκίς, Ξάνθη, Κατερίνη κ.α.
Πολιτιστικά
Κάθε χρόνο γίνονται στο Ροδοχώρι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που σκοπεύουν τόσο στη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και συνηθειών όσο και στην τόνωση των δεσμών των κατοίκων αλλά και στην ψυχαγωγία των λιγοστών μονίμων κατοίκων.
Έτσι λοιπόν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ετησίως είναι οι παρακάτω: Ιανουάριος : Toν πρώτο μήνα του χρόνου και πιο συγκεκριμένα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Γενάρη, συχωριανοί από την Θεσσαλονίκη και από αλλού μαζεύονται στο καφενείο του χωριού με αφορμή ένα πιάτο τραχανά. Φεβρουάριος/Μάρτιος: Tη Κυριακή της Αποκριάς στήνεται απ’ τους άντρες η ‘κλαδαριά’. Το βράδυ μαζευόμαστε όλοι γύρω απ’ την κλαδαριά και οι άντρες του χωριού χορεύουν αποκριάτικα τραγούδια. Στην συνέχεια ακολουθεί φαγοπότι στο καφενείο και μετά το φαγητό συχνά κάνουμε τον ‘χάσκα’. Μάιος/Ιούνιος: Την Κυριακή της Πεντηκοστής οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν στην εκκλησία ‘πιτουρόπιτες’, πίτες μόνο με φύλλα αλλά στολισμένες με τριαντάφυλλα και φύλλα καρυδιάς. Είναι οι προσφορές των ζωντανών στους νεκρούς τους συγγενείς. Στη συνέχεια ακολουθεί καφές στο καφενείο όπου οι γυναίκες μοιράζουν τις πίτες σε όσους παρευρίσκονται εκεί. Ιούλιος: Στις 26 Ιουλίου είναι της Αγίας Παρασκευής και γιορτάζει η κεντρική εκκλησία του χωριού μας. Έτσι κάθε χρόνο, κοντά σε αυτή την ημερομηνία διοργανώνεται ‘χοροεσπερίδα’ με την βοήθεια κα συμβολή όλων των χωριανών. Αύγουστος: Τον Δεκαπενταύγουστο μετά την εκκλησία ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία και οργανώνεται κάθε χρόνο ένας ‘καφές’ για την ενίσχυση της εκκλησίας. Η κάθε μία γυναίκα φτιάχνει κάποιο γλυκό για το ‘κέρασμα’ της ημέρας.
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια