Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Ρωμανός Άρτας
Πρόσβαση
1) Αθήνα - Ρωμανός μέσο Πάτρας Απόσταση 400 χλμ. - Χρόνος 5 ώρες και 26 λεπτά
4) Θεσσαλονίκη - Ρωμανός μέσο Εγνατίας και έξοδο στα Ιωάννινα Απόσταση 305 χλμ. - Χρόνος 3 ώρες κια 45 λεπτά

Το χωριό
Το χωριό Ρωμανός ή κατά τους παλαιότερους Ρωμανού, είναι ένα από τα επτά χωριά της Τζούμας, μέρος της οροσειράς των Τζουμέρκων. Ανήκει στο νομό Αρτας και το δήμο των Κεντρικών Τζουμέρκων με έδρα το Βουργαρέλι, της περιφέρειας της Ηπείρου. Ειδικότερα, το χωριό υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Αγνάντων και την Τοπική Κοινότητα Γραικικού. Τα άλλα χωριά της Τζούμας είναι το Ανω Γραικικό, το Κάτω Γραικικό, τα Κουκούλια, τα Γουριανά, το Σελίο και η Γραβιά. Το χωριό δημιουργήθηκε από Σουλιώτες που ήρθαν στην περιοχή από τον ομώνυμο οικισμό της Λάκκας Σουλίου μετά την καταστροφή του Σουλίου από τον Αλή Πασά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει 39 μόνιμους κατοίκους και είναι σε σειρά και μέγεθος ο 56ος οικισμός στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η αγροτική καλλιέργεια κυρίως για οικιακή χρήση.
Πηγή: http://www.romanovillage.com/
Ιστορία
Το χωριό δημιουργήθηκε από Σουλιώτες που ήρθαν στην περιοχή από τον ομώνυμο οικισμό της Λάκκας Σουλίου μετά την καταστροφή του Σουλίου από τον Αλή Πασά.
Πολιτιστικά
Στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, λαμβάνει χώρα και το ετήσιο πανηγύρι του συλλόγου απανταχού Ρωμανιωτών, στην πλατεία του χωριού.
Photo Gallery
image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια