Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Συρράκο Ιωαννίνων
Πρόσβαση
51 χλμ. από Ιωάννινα
Πηγή : http://ee.admin.uoi.gr/km.htm 

Περισσότερες Φωτογραφίες : https://goo.gl/photos/vJHMCqPYSsKK7Nnd9
Το χωριό
Ιστορία
Το χωριό Συρράκο είναι από τα ιστορικότερα αρχοντοχώρια του νομού Ιωαννίνων αλλά και όλης της Ηπείρου. Κατοικήθηκε πριν από τον 15ο αιώνα από Βλάχους. Την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας μετά το 1480 υπήρξε πρωτεύουσα ομοσπονδίας η οποία αποτελείτο από 42 χωριά και υπαγόταν στον Σουλτάνο, γι'αυτό και είχε προνομιακή μεταχείριση και ήκμασε κυρίως λόγω του εμπορίου, της παραγωγής μάλλινων υφασμάτων και προϊόντων επεξεργασίας κρέατος.. Το Συρράκο μαζί με τους Καλαρρύτες υπήρξαν τα μόνα χωριά της Ηπείρου που πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση από το 1821 με 720 οικογένειες και 3.500 κατοίκους. Οι Τούρκοι έκαψαν τον οικισμό (10/7/1821). Οι κάτοικοι έφυγαν προκειμένου να σωθούν. Επέστρεψαν το 1825, έκτισαν πάλι τον κατεστραμμένο από τους Τούρκους οικισμό και η περιοχή άρχισε να ακμάζει εκ νέου. Η παρακμή της, στις αρχές του 20ου αιώνα οφείλεται στην υποχώρηση της ζήτησης για μάλλινα υφάσματα. Στην απογραφή του 1913 το Συρράκο αριθμούσε 3.500 κατοίκους. Η ανεξαρτησία της περιοχής κατακτήθηκε στις 23/11/1919.
Πηγή : http://en.wikipedia.org/wiki/Syrrako
Το Συρράκο έδωσε στην Ελλάδα σπουδαίους άνδρες όπως ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894), o Ιωάννης Κωλέττης (1774-1847), πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, o Γεώργιος Ζαλοκώστας (1805- 1858) ποιητής και αγωνιστής του 1821.
Επίσης οι οπλαρχηγοί Κατσικογιάννης , Λεπενιώτης κ.ά., οι ευεργέτες Γ. Γιαννιώτης , Σπ. Μπαλτατζής, Γ. Ίκκος κ.ά. καθώς και πολλοί άλλοι άντρες των γραμμάτων, των τεχνών και του εμπορίου.
Πηγή : http://www.syrrako.gr/frames.htm
Ανήκει γεωγραφικά στην περιοχή των Τζουμέρκων. Άλλα ιστορικά στοιχεία στις ιστοσελίδες:
http://6dim-ioann.ioa.sch.gr/nomos/perioxes/syr_0_history.htm  , http://www.syrrako.gr/frames.htm
Πολιτιστικά
Στις 30 Ιουνίου μεγάλο πανηγύρι οργανώνεται στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Πηγή : http://www.agrotravel.gr
Επίσης πανηγύρια γίνονται στις: 29 Ιουνίου (Πέτρου και Παύλου), στις 20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία), στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου), τα οποία διαρκούν από μία ως τρεις μέρες.
Πηγή : http://www.syrrako.gr/frames.htm
Δραστηριότητες
Mονοπάτι που ενώνει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες, διάρκειας μιας περίπου ώρας πεζοπορίας μέσα από την άγρια χαράδρα με την πλούσια χλωρίδα. Χαρακτηριστικό του είναι η πέτρινη σκάλα, μεγάλης κλίσης. Πηγή : http://www.syrrako.gr/frames.htm
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια