Παραλία Καλαμίτσι Χαλκιδική
.
Άγιος Προκόπιος Νάξου
.
Τρίστενο Δωρίδος,Φωκίδα
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Τρίστενο Απόσταση 284 λχμ. - Χρόνος 4 ώρες και 10 λεπτά
2) Πάτρα - Τρίστενο Απόσταση 92 χλμ. - Χρόνος 2 ώρες
3) Θεσσαλονίκη - Τρίστενο μέσο Λαμίας Απόσταση 410 χλμ. - Χρόνος 5 ώρες και 30 λεπτά
4) Θεσσαλονίκη - Τρίστενο μέσο Καρπενήσι Απόσταση 374 χλμ. - Χρόνος 5 ώρες και 55 λεπτά
5) Ιωάννινα - Τρίστενο Απόσταση 289 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 30 λεπτάΤο χωριό
Το Τρίστενο κτισμένο σε υψόμετρο 850μ είναι ένα γραφικό όμορφο χωριό στα πόδια του οποίου ρέει ο Κοκκινοπόταμος, κυριότερος άλλοτε παραπόταμος του Μόρνου. Το 1903 κατασκευάστηκε σιδερένια γέφυρα που εξυπηρετούσε τα χωριά της περιοχής αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Τον πλούτο του χωριού σε νερά μαρτυρούν οι έξι νερόμυλοι, πολλά γεφύρια, η Μεγάλη Βρύση και η Βρύση του Μότσου. Αξιόλογο από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι το κτίριο του δημοτικού σχολείου, που σήμερα χρησιμοποιείται ως Πνευματικό Κέντρο. Η εκκλησία του χωριού “Μεταμόρφωση του Σωτήρος” περιέχει στο τέμπλο της εικόνες που ζωγράφισε ο Τριστενιώτης αγιογράφος Σπυρόπουλος. ‘Ενα χιλιόμετρο έξω από το χωριό βρίσκονται τα γραφικά ξωκλήσια της Παναγίας και του Αϊ-Γιάννη. Από εκει μένει έκθαμβος κάποιος αγναντεύοντας τη φυσική ομορφιά που συνθέτουν οι κορφές Ξηροβουνίου, Προφήτη Ηλία (1600μ), Κόρακα και η λίμνη του Μόρνου. Πηγη : www.dorida.gr
Ιστορία
Το χωριό έχει ιστορία που ανάγεται στους αρχαίους χρόνους αφού ανατολικά του χωριού επισημάνθηκαν ίχνη αρχαίου φρουρίου και οικισμού.
Πολιτιστικά
Το παραδοσιακό πανηγύρι στις 22 και 23 Αυγούστου ημέρα γιορτης της Παναγίας Προυσσιώτισσας
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Λεβεντοχώρι Ηλείας είναι ένα μικρό χωριό με περίπου 200 μόνιμους κατοίκους. Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του. Το χωριό φημίζεται τόσο για τις πεντακάθαρες παραλίες του όσο και για τις ταβέρνες του. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα του χωριού και να παίξετε εσείς και τα παιδά σας με τα νερά που δε βαθαίνουν απότομα.
Στις παραλίες του μπορείτε να ερωτευτείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απένατι απο το νησί της Ζακύνθου.
Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιόλαδο, καρπούζι, αχλάδια, πατάτα - γλυκοπατάτα, κρασί) και στον τουρισμό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Εντός του χωριού, αλλά και παραθαλάσσια υπάρχουν πανέμορφα καταλύμματα όπου μπορείτε να μείνετε.

facebook: https://www.facebook.com/leventochori
instagram: https://www.instagram.com/leventochorion