Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Τρυγόνα Τρικάλων
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Τρυγόνα Απόσταση 377 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 55 λεπτά
2) Θεσσαλονίκη - Τρυγόνα Απόσταση 222 χλμ. - Χρόνος 2 ώρες και 20 λεπτά
3) Ιωάννινα - Τρυγόνα Απόσταση 80 χλμ. - Χρόνος 1 ώρα
4) Τρίκαλα - Τρυγόνα Απόσταση 51 χλμ. - Χρόνος 50 λεπτά

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες
Το χωριό
Στις παρυφές του Κράτσοβου ή Βίγλας (στο βουνό Χάσια) (1.600 μ.), σε υψόμετρο 750 μ., με πανοραμική θέα προς την περιοχή γύρω από τον Μαλακασιώτη και σε απόσταση 29 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα βρίσκεται η κοινότητα Τρυγόνας. Οι κάτοικοί της είναι κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι και οικονομικά ενεργές είναι μόνο πέντε οικογένειες κτηνοτρόφων. Το χειμώνα μένουν στο χωριό 162 άνθρωποι ενώ το καλοκαίρι γύρω στους 700. Από την κάτω μεριά της εθνικής οδού Καλαμπάκας-Ιωαννίνων, στη ρίζα της Κόκκινης Πέτρας ή Κιάτρ-Αρόσα περνά το ποτάμι.
Ένα χιλιόμετρο από το χωριό και 30 μέτρα πάνω από την εθνική οδό, στη θέση Ανάληψη, ήταν η παλιά θέση της Τρυγόνας. Το χωριό σύμφωνα με την παράδοση μετακινήθηκε λόγω θανατικού, στη θέση "Παλιοχώρι", λίγο πιο ψηλά από τη σημερινή του θέση. Εδώ βρίσκονται η ομώνυμη βρύση και δυο πηγές με τα ονόματα Κοάρδεσα και ΦουντούναΜάρι. Πιο ψηλά, στην ανατολική πλευρά της Βίγλας απλώνεται το δάσος της Χάουας με πεύκα και βελανιδιές απ’ όπου η θέα της κοιλάδας του Μαλακασιώτη είναι εξαιρετική. Στην ίδια πλευρά, στον Αη-Λιά, διαμορφώνεται από το Δασαρχείο χώρος αναψυχής. Άλλες δυο ωραίες βρύσες κάτω από πλατάνια είναι η Μεγάλη Βρύση και η Βρύση του Δασκάλου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Πέστροφα σε ταβέρνα.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ Μήλα, τομάτες και πιπεριές, φασόλια και καρύδια από τη θέση "Άγιος Αθανάσιος".
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το Κράτσοβο (στο βουνό Χάσια) και τον Αη-Λιά.
ΣΠΟΡ Ορειβασία στο Κράτσοβο (στο βουνό Χάσια). Ψάρεμα στο Μαλακασιώτη.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Πηγη http://www.3kala.gr
Ιστορία
Η πρώτη μνεία του χωριού υπό το όνομα Χλιτζιάδες χρονολογείται στα 1534. Γνωρίζουμε πως πολύ αργότερα έγινε τσιφλίκι του Αλή-πασά των Ιωαννίνων, με το όνομα Χλιοτσάδες. Στην καταγραφή του 1820 από το Οθωμανικό κράτος αναφέρεται ως Κλιτφάδες. Πριν από την επανάσταση του '21 ήρθαν στο χωριό, κυνηγημένοι από τον Αλή-πασά, οι Μπετραναίοι από τη Φούρκα Σαμαρίνας που αποτέλεσαν στη συνέχεια σχεδόν το μισό χωριό. Το χωριό έλαβε μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους υπό την αρχηγεία του οπλαρχηγού του Στάθη Ευσταθίου. Οι κάτοικοί του εξαγόρασαν το χωριό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας με τη συνδρομή κατοίκων από τη γειτονική Πεύκη και τον Κορυδαλλό που μετεγκαταστάθηκαν σ' αυτό και στα 1904 έγινε το τελευταίο συμβόλαιο αγοράς. Στα 1930 με νόμο του Ελληνικού Κράτους που άλλαζε τα παλιά, μη ελληνικά ονόματα των τόπων, το χωριό μετονομάστηκε σε Τρυγόνα, από το όνομα του γνωστού πουλιού. Το χωριό πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο με γλέντι στην πλατεία μετά την εκκλησία. Γίνονται ακόμη γάμοι με τον παραδοσιακό τρόπο, ανήμερα της Αναλήψεως.
Επιχειρήσεις
Κατάλυμα
Ξενοδοχείο Τρυγόνα
Ξενοδοχείο Τρυγόνα
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια